Kinezi razvili robotsku AI "dadilju" koja nadilazi ljudske mogućnosti u praćenju trudnoće i embrija

Znanstvenici se nadaju da će ta tehnologija pomoći u proučavanju razvoja fetusa i stvaranja urođenih mana.

Branimir Vorša | 08.02.2022. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija ektogeneze nije nova za znanost koja je vidjela razne eksperimente, koji su uključivali uspješno rađanje životinja izvan maternice. Unatoč tome što su eksperimenti na ljudskim embrijima zabranjeni, mogućnost potpunog umjetnog porođaja donijela je upozorenja da bi to moglo u potpunosti promijeniti našu stvarnost.

Kineski znanstvenici razvili su sustav umjetne inteligencije (AI) koji se brine o embrijima u umjetnim maternicama s učinkovitošću koja je nedostižna ljudima. Njegov je glavni cilj olakšati uzgoj životinjskih embrija u znanstvene svrhe, no u teoriji se takva inovacija može koristiti za ljudske embrije, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Journal of Biomedical Engineering.

Slika nije dostupna Sličniji su nam nego što mislimo: Istraživači testirali chatbotove i otkrili da imaju "znatne probleme s mentalnim zdravljem"

Znanstvenici s Instituta za biomedicinsko inženjerstvo i tehnologiju Suzhou već su testirali rad svojeg AI sustava na embrijima miševa. Umjetna maternica koju navedeni institut koristi sastoji se od nekoliko posuda s hranjivom smjesom, u koje se stavljaju zameci. Znanstvenici su prije razvoja tog sustava prethodno morali ručno pratiti i dokumentirati stanje embrija te prilagoditi rad robota.

Taj novi "dadilja" AI sustav prati embrije 24 sata dnevno, snima njihove ultra jasne slike kroz sustav senzora i leća te regulira u temperaturu u stvarnom vremenu, kao i dovod zraka te vodu i hranu. AI također pokazuje koji se embriji nepravilno razvijaju ili umiru kako bi se mogli pravodobno ukloniti iz umjetne maternice.

Znanstvenici se nadaju da će tehnologija pomoći u proučavanju razvoja fetusa i stvaranja urođenih mana.

Znanstvenici diljem svijeta postigli su opipljiv napredak u stvaranju funkcionalne umjetne maternice. Istraživači iz Pekinga su 2019. godine uspjeli dovesti oplođeno jaje majmuna u fazu formiranja organa bez majčinog tijela. Izraelski biolozi također su uspješno uzgajali embrije miševa do polovice ciklusa trudnoće.

Stručnjaci ipak smatraju da su klinička ispitivanja koja uključuju ljudske bebe još daleko. Trenutno se tehnologija umjetne maternice smatra alatom za zbrinjavanje nedonoščadi na način da se bebe ne drže u otvorenom okruženju, već u uvjetima koji simuliraju maternicu. Ipak, potrebno je još puno istraživanja za implementaciju takvih inovacija.

Slika nije dostupna James Cameron o opasnostima novih tehnologija: Ako Skynet želi pokoriti svijet, ne treba mu nuklearno oružje, nego deepfake video

Svatko tko vam kaže da će to učiniti za dvije godine ili ima obilje podataka koji nisu u javnoj domeni ili je pomalo senzacionalist. Svi dosadašnji eksperimenti rađeni su na fetusima koji dolaze iz zdravih trudnoća. To jednostavno nije slučaj za ljudski fetus od 21 ili 22 tjedna. To neće biti zdrave bebe. Uvođenje ovoga u kliničku upotrebu bit će nevjerojatno teško, ističe Matt Kemp, voditelj perinatalnog laboratorija u Women & Infants Istraživačkoj zakladi Women & Infants (WIRF) u Zapadnoj Australiji.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti