Kinezi su napravili leteći tanjur

Kinezi imaju novi projekt, a njegov izgled neodovljivo podsjeća na, nećemo okolišati, leteći tanjur. Bilo bi to zgodno, da zapravo nije riječ o - helikopteru. Sad vam je sigurno sve jasno.

Branimir Vorša | 16.10.2019. / 13:56

Kineski helikopter koji izgleda kao leteći tanjur
Kineski helikopter koji izgleda kao leteći tanjur (Foto: Sina via @alert5/Twitter) (Foto: Sina via @alert5/Twitter)

Na kineskom 5. sajmu helikoptera, pojavio se jedan bizaran i vrlo upečatljiv eksponat. Riječ je o maketi letjelice koja oblikom neodoljivo podsjeća na leteći tanjur, no zapravo je riječ o helikopteru vrlo pretencioznog naziva - "Super veliki bijeli morski pas".

Sajam je održan u Tijanjinu pod pokroviteljstvom AVIC-a (Aviation Industry Corporation of China) te kineske vojske, a cilj mu je bio pružiti tvrtkama šansu za pokazivanje inovacija i novih tehnologija.

Navedena maketa vjerojatno je u tom smislu jedan od najupečatljivijih eksponata, a kako prenose svjetski mediji, izradila ju je jedna od podružnica AVIC-a, samo se ne zna koja.

U opisu tog helikoptera stoji da je riječ o kompozitnoj fuziji krila i tijela koji postiže velike brzine i koji je namijenjen za bojište budućnosti.

Ovaj model posebnim čini to što ima konceptualni dizajn rotora i elisa rotora, koji su smješteni između tijela letjelice i kokpita koji se nalazi u samom središtu.

Ipak, Kina nije prva koja istražuje kružni dizajn letjelice. Istim se konceptom bavila i američka vojska, a najpoznatiji od tih bio je Avro Canada VZ-9 Avrocar.

Izvor: Popular Mechanics, Sina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti