Kinezi testiraju umjetnu inteligenciju koja će ocjenjivati testove u školama

Dosadašnja testiranja i usporedbe s ocjenama profesora pokazala su kako je umjetna inteligencija prilično dobra u ocjenjivanju ispita i eseja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2018. / 13:04

AI (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dok danas školarci i studenti moraju čekati danima dok profesori isprave ispite i eseje, u budućnosti bi rezultate mogli znati odmah nakon što ih napišu, a ocjene će im dati – umjetna inteligencija. U velikom broju škola u Kini trenutno traje testiranje sustava baziranog na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koji može automatski ocjenjivati eseje i ispite te čak savjetovati studente oko pogrešaka koje su napravili. Sve što AI radi, uspoređuje se s ocjenama i savjetima profesora koji su ispravili iste ispite tako da umjetna inteligencia konstantno uči nove stvari kako bi u donošenju ocjena bila što ispravnija.

Također, prilikom ispravljanja ispita koristi se postojeća baza podataka koja se stalno nadopunjuje te AI u esejima izdvaja dijelove na kojima bi studenti trebali dodatno raditi, odnosno upozorit će ih ako se previše odmaknu od zadane teme.

AI pokazala se prilično točna te je u čak 92 posto slučajeva donijela iste ili slične odluke kao i profesori, no na Venture Beatu napominju kako ti rezultati, naravno, ipak nisu savršeni. Kako AI i strojno učenje budu napredovali, tako će napredovati i ovaj softver koji bi u budućnosti trebao smanjiti nedosljednosti prilikom ocjenjivanja, smanjit će i vrijeme koje profesori troše na čitanje i ocjenjivanje ispita te će pomoći u poboljšanju vještina pisanja.

Ne postoji zakon s koji zabranjuje umjetnoj inteligenciji ocjenjivanje eseja učenicima, komentirao je ovo testiranje profesor Yu Yafeng s Normal Universityja u Pekingu, no dodao je kako ova praksa poteže određena etička pitanja. Npr. u nekim slučajevima učenici i studenti nisu znali da je njihove radove ocijenila umjetna inteligencija, a ne njihovi profesori, dok dio roditelja učenika koji su sudjelovali u ovom testiranju uopće o tome nije obaviješten.

Također, za mnoge je problematična i činjenica što je u cijeli projekt izravno upletena kineska vlada – projekt vodi profesor koji je ranije sudjelovao u vojnim projektima, dok je dio ljudi koji sada rade na ovom testiranju ranije razvijao softver za nadzor za vladu i vojsku.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti