Kinezi već predstavili kopiju Appleovog sata

Na najvećem tehnološkom sajmu na svijetu koji se ovog tjedna održava u Las Vegasu jedna je kineska kompanija predstavila kopiju Apple Watcha

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2015. / 11:34

Kinezi već predstavili kopiju Appleovog sata

Brojni tržišni analitičari i novinari slažu se kako (bliska) budućnost tržišta pametnih satova ovisi o uspjehu Appleovog sata. Iako su na ovom tržištu do sada predstavljeni brojni satovi, niti jedan model još nije u potpunosti oduševio korisnike pa niti Apple Watch kojeg je Tim Cook predstavio u rujnu prošle godine. Ovaj sat u prodaji bi se trebao pojaviti najvjerojatnije tijekom ožujka ove godine te Apple ima još tri mjeseca tijekom kojih bi trebao uvjeriti korisnike kako im je ovaj gadget potreban i kako se za njega isplati dati 350 ili više dolara.

No, korisnici koji bi željeli imati uređaj koji izgleda poput Appleovog sata, a kojima je 350 dolara previše (podsjetimo, 350 dolara je osnovna cijena ovog gadgeta, a cijena luksuznih verzija može biti puno veća), sada imaju i alternativu. Naime, jednako kao što su neke kineske kompanije do sada predstavile kopije Appleovih telefona i tableta, tako je sada i kompanija Hyperdon Technologies predstavila kopiju Apple Watcha. Na njihov su sat na Consumer Electronic Showu u Las Vegasu naišli novinari Business Insidera koji su napisali kako ljudi na njihovom štandu nisu baš dobro pričali engleski tako da nisu dobili neke konkretnije informacije vezane uz ovaj sat – poput hardverskih opcija, cijene i datuma početka prodaje. Izloženi pametni satovi nisu imali instaliran softver, no vjerojatno je da će kopija Appleovog sata raditi na Android Weareu te će vjerojatno biti namijenjen samo prodaji na kineskom tržištu.

U prošlosti su brojne kineske kompanije (poput npr. sve popularnijeg Xiaomija kojeg nazivaju 'kineskim Appleom') kopirale Appleove telefone i tablete, a posebno je bio zanimljiv slučaj kompanije GooPhone koja je predstavila kopiju iPhonea 5 prije nego je Apple službeno predstavio ovaj telefon. Naime, kako Apple posljednjih godina više ne može držati u tajnosti informacije oko nadolazećih proizvoda, ekipa iz GooPhonea kopiju iPhonea 5 napravila je na temelju brojnih do tada objavljenih glasina i fotografija koje su 'procurile' na internet. 

Foto: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti