Kinezi za analizu NLO-a koriste umjetnu inteligenciju

AI može povezati informacije o tome jesu li se NLO-i pojavili tijekom nekih političkih ili vojnih događanja, može ih povezati s nekim prirodnim fenomenima ili podacima vremenskih satelita i slično, kako bi se dobila neka šira slika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2021. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jesu li se mali zeleni dosad spuštali među ljude ili barem oblijetali naš planet? Odgovor na to pitanje nemamo, no jasno je da za takvo nešto nema dokaza, barem ne javnih. Slično su pokazali i detalji posebnog izvještaja o NLO-ima koji su nedavno procurili u javnost, a namijenjeni su američkom Kongresu. Prema tom izvještaju, nema dokaza da misteriozni objekti koje je posljednjih godina snimila američka vojska pripadaju izvanzemaljskoj tehnologiji, no mišljenje o tome može se promijeniti - ako se pronađu dokazi.

Slika nije dostupna Procurili prvi detalji izvješća o NLO-ima koje tek treba stići u američki Kongres: "Kako god gledate na to, stvar je vrlo loša"

O tome jesmo li sami u svemiru odgovor bi nam možda mogla dati i - umjetna inteligencija. Posljednjih godina na kineskom nebu sve je veći broj NLO-a, odnosno povećan je broj njihovih opažanja - i od civila i od vojske. Takvi nepoznati objekti koji lete iznad Kine predstavljaju ozbiljne izazove za zračnu sigurnost Kine, smatra Chen Li iz Air Force Early Warning Academyja. Riječ je o organizaciji u kojoj se vojno osoblje priprema za posao u zračnim snagama i radarsko i elektroničko ratovanje kineske vojske.

Kako bi riješili problem NLO-a, Li kaže kako se vojska oslanja na umjetnu inteligenciju zato što AI može “razmišljati izvan kutije”. Kineska vojska prikuplja gomile podataka s radarskih postaja, pilota, policijskih stanica i opservatorija te ih prosljeđuje u nacionalnu bazu podataka za analizu. Tada umjetna inteligencija stupa na snagu i sve te podatke o mjestu i vremenu viđenja NLO-a analizira na način na koji ljudski mozak ne može. Npr. može povezati informacije o tome jesu li se NLO-i pojavili tijekom nekih političkih ili vojnih događanja, može ih povezati s nekim prirodnim fenomenima ili podacima vremenskih satelita i slično, kako bi se dobila neka šira slika i tako objasniti nešto što nam se na prvi pogled čini neobjašnjivo - ili izvanzemaljsko.

Slika nije dostupna Jedan kadar kontroverznog filma "Obdukcija izvanzemaljca" prodaje se na dražbi, početna cijena milijun dolara ili 450 ethereuma

Jedini put do sada kada je Kina službeno potvrdila NLO, naglašavaju na The Independentu, bilo je 1998. kada su dva vojna zrakoplova presrela objekt koji je izgledao kao “gljiva s kratkim nogama” i koji je obasjavao svjetlost iz sredine. Kada su mu se zrakoplovi približili, objekt je nestao velikom brzinom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti