Jedan kadar kontroverznog filma "Obdukcija izvanzemaljca" prodaje se na dražbi, početna cijena milijun dolara ili 450 ethereuma

Jedan jedini kadar iz kontroverznog filma "Obdukcija izvanzemaljca" (Alien Autopsy) snimljenog 1947. godine prodaje se u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) na dražbi. Početna cijena određena je na milijun dolara ili 450 ethereum tokena (kriptovaluta).

Branimir Vorša | 01.06.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Spomenuti kontroverzni film prikazuje posljedice navodnog pada NLO-a u Roswellu, u SAD-u te obdukciju nad humanoidnom figurom. Film je dug 17 minuta te prikazuje humanoidnu figuru s ogromnom ranom na desnoj nozi, velikim očima i velikom glavom na operacijskom stolu, dok istovremeno oko te figure hoda više ljudi u bijelim kutama.

Pobjednik dražbe dobit će spomenuti kadar u obliku izreska iz originalnog 16-milimetarskog filma te i nezamjenjivi token, što u osnovi znači da će njegova autentičnost biti prikazana u linijama koda.

Dražbu provodi Rarible, koji sebe smatraju najvećim decentraliziranim NFT tržištem orjentiranim na kreatore za širok multimedijski sadržaj.

Povijest kontroverznog filma

Samu kontroverznu snimku navodno je "ovjerila" CIA, odnosno tako barem tvrdi vlasnik te snimke, britanski poduzetnik Ray Santilli. Sam Santilli je film kupio 1992. godine od umirovljenog američkog vojnog kamermana, stoji napisano u priopćenju na dražbi.

Živim s ovim filmom i pričom koja ga okružuje već 30 godina. Kad sam pri put vidio dokumente CIA-e s njihovom ovjerom događaja u Roswellu i filma "Obdukcija izvanzemaljca", velik teret mi je pao s leđa. Vjerujem da tehnologija koju danas uživamo ima svoj početak s događajem u Roswellu 1947. godine. Vjerujem i da je NFT i jedan kadar iz filmske trake koji su ponuđeni daleko najvrijednija stvar koja se pojavila na dražbi, kaže Santilli.

Godine 1995. snimka iz filma puštena je u sklopu sat vremena dugog dokumentarca puštenog na Fox televiziji u kojem je ulogu voditelja i pripovjedača imao Johnatan Frakes (poznat po ulozi prvog zapovjednika Willa Rikera u hit znanstvenofantastičnoj seriji Zvjezdane Staze: Nova generacija).

No, godine 2006. Santilli je s vremenom i sam priznao da je film rekonstrukcija onog što je on prethodno vidio te da je svega "nekoliko kadrova" u toj snimci zapravo iz 1947. godine. Nije otkrio koji su to kadrovi.

Iste godine, međutim, dizajner specijalnih efekata John Humphreys rekao je da je upravo on napravio "izvanzemaljca" koji se pojavljuje u filmu te da se i sam nalazi na snimci u bijeloj kuti kao jedan od patologa, prenosi Live Science.

Ipak, zrakoplovni milijarder Robert Bigalow je preko arhiva bivšeg NASA-inog astronauta Edgara Mitchella došao u posjed memoranduma iz 2001. godine, u kojem se raspravlja o tome da CIA-in znanstvenik Kit Green tvrdi da su film i truplo stvarni.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti