Kirurzi spasili život umirućem pacijentu vrlo inovativnom uporabom implantata za dojke

Liječnici su upotrijebili implantate za dojke kao kreativno rješenje u revolucionarnoj transplantaciji pluća.

Branimir Vorša | 09.11.2023. / 10:25

Implantati za dojke
Implantati za dojke (Foto: Getty Images)

U revolucionarnom medicinskom zahvatu, liječnici su se suočili s jedinstvenim izazovom kod 34-godišnjeg pacijenta, Daveyja Bauera, koji je bolovao od infekcije pluća otporne na lijekove. Medicinski stručnjaci bolnice Northwestern Memorial Hospital u Chicagu, u SAD-u imali su stroj koji je mogao privremeno zamijeniti njegova pokvarena pluća dok je uklanjao infekciju, ali nije bilo konvencionalnog rješenja za prazninu koja je ostala nakon uklanjanja. Njihov inovativni odgovor na taj izazov bila je privremena ugradnja implantata za dojke veličine "DD" (dvostruki D).

Neuralink Neuralink dobio zeleno svjetlo za testiranje moždanih implantata na ljudima

Glavni torakalni kirurg Ankit Bharat objasnio je s čim se njegov tim suočio. Netko tko umire i bio je tako bolestan poput Davida, općenito, neće imati mogućnost transplantacije i jednostavno umire. Morali smo osmisliti strategiju učiniti nešto što dosad nismo učinili, rekao je Bharat za CNN.

Bauer, bivši redovni pušač koji je prešao na vaping zbog uočenih zdravstvenih dobrobiti, ozbiljno se razbolio od gripe. Stanje pluća mu se brzo pogoršalo, što je dovelo do teške sekundarne infekcije otporne na antibiotike. Kao rezultat toga, stavljen je na ECMO sustav za pomoć s oksigenacijom, ali vrijeme da se učini nešto kako bi mu se spasio život je istjecalo.

Daveyjeva su pluća bila toliko inficirana da su se počela pretvarati u tekućinu. Pregledom njegove rendgenske snimke, nije ostalo ništa - pluća su bila potpuno ispunjena gnojem, pojasnio je Dr. Rade Tomić, pulmolog u navedenoj bolnici.

Medicinski tim je morao razmišljati kreativno, jer je plućna proteza bila neistražen teritorij. Trebao im je materijal koji je sterilan, savitljiv i za koji nije vjerojatno da će izazvati imunološki odgovor. Iznenađujuće, dvostruki D implantati za dojke ispunili su te kriterije.

Pacijent Gert-Jan hoda uz pomoć revolucionarnih implantata VIDEO Revolucionarni implantati preobrazili život pacijentu s teškom ozljedom kralježnice

S mladošću i dobrim zdravljem na svojoj strani, Baueru su implantati za grudi privremeno umetnuti tamo gdje su mu bila pluća. Dan kasnije, par donora je postao dostupan, a 28. svibnja njegova su nova pluća zamijenila implantate. Nakon mjeseci oporavka, Baueru se nije vratilo samo zdravlje, već i novi nadimak, "DD Davey".

Tako sam ponosan što sam prvi pacijent koji se podvrgao ovom inovativnom postupku i nadam se da će ovaj medicinski pothvat pokazati put kritično bolesnim pacijentima, koji će u bliskoj budućnosti dobiti transplantaciju pluća, poručio je Bauer.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti