Kitty Hawk: Casey Neistat isprobao je Flyer

Zahvaljujući Kitty Hawk Flyeru, vjerojatno u budućnosti na zebrama nećemo gledati samo lijevo i desno, već i prema gore.

Filip Krizmanić | 22.07.2018. / 15:29

Prva škola letećih automobila na svijetu (Printscreen: Flyer Foto/Casey Neistat) (Foto: Casey Neistat - Youtube)

Kitty Hawk kompanija je Googleova suosnivača Larryja Pagea, a nalazi se u Las Vegasu, gdje se ujedno može i isprobati njihov Flyer. Na Flyeru rade već dulje vrijeme, a javnosti su ga prezentirali tek početkom ove godine. Zanimljivo je da Flyer više nalikuje velikom dronu nego letećem automobilu, a od ostalih koncepata letećih automobila dijeli ga to što je zapravo - funkcionalan.

U to se uvjerio i poznati američki youtuber i influencer Casey Neistat, koji je snimio video s Kitty Hawkom i vinuo se u visine njihovim Flyerom. One koji poznaju Casey Neistata to ne iznenađuje, a oni koji ga ne poznaju trebaju o njemu znati samo jednu stvar -  ako je nešto zabavno i ako ima veze s dronovima, računajte da će Casey to isprobati.

Prva škola letećih automobila na svijetu (Printscreen: Flyer Foto/Casey Neistat) (Foto: Casey Neistat - Youtube)

Flyer teži svega 113 kilograma, a pokreće ga 10 samostalnih propelera. Brzina mu je ograničena na 9,5 km/h, a ugrađene baterije omogućuju oko 20 minuta letenja.

Flyer je još uvijek daleko od letenja javnim prostorom, ali kad napokon bude na tržištu, predviđaju da će mu se cijena kretati u rangu električnih automobila (250.000 – 350.000 kuna).

Upravljanje Flyerom može se naučiti u svega 90 minuta, a glavni je cilj obuke razbiti nervozu vozača jer je samo upravljanje Flyerom vrlo jednostavno. Međutim, u Kitty Hawku obuku smatraju vrlo važnom pa čak ni Caseyju nije bilo dopušteno preskakati korake obuke usprkos njegovome pozamašnom iskustvu s dronovima (govorimo o čovjeku koji je letio zakačen za dron napravljen u kućnoj izradi).

Prvi je korak obuke savladavanje kontrola Flyera u sigurnosti računalne stolice. U simulaciji se nauči koristiti dvije kontrole: podesivač amplitude i igraća palica (eng. joystick) za podešavanje smjera. I to je sve što se tiče samog upravljanja.

Nakon toga sjeda se u pravi Flyer koji je uzemljen i pričvršćen za pod. Taj dio testa služi za nadilaženje nervoze, ako je još uvijek ima kod vozača.

Zadnji test prije nego što se napokon zaputite u visine jest test sigurnosti. Flyer se zajedno s vozačem okrene naglavačke, a vozačev je zadatak da se izvuče iz njega. Nakon toga samo je nebo granica!

Prva škola letećih automobila na svijetu (Printscreen: Flyer Foto/Casey Neistat) (Foto: Casey Neistat - Youtube)

Casey je nakon probne vožnje bio oduševljen te kaže da se u Flyeru osjećao nevjerojatno sigurno i pouzdano. Tko zna, možda budućnost u kojoj nam iznad glava prolaze leteći automobili i nije tako daleko kako predviđaju holivudski filmovi.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti