"Klik za sigurnost" za bolju sigurnost djece na internetu

Zabrinjava što se jedno od desetero djece u dobi od 9 do 17 godina sastalo s osobom koju je upoznala na internetu a da to njihovi roditelji nisu znali.

Martina Čizmić | 29.10.2018. / 18:04

Djeca i internet (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) predstavio je u javnu kampanju Klik vrijedan sigurnosti posvećenu povećanju sigurnosti djece na internetu.

Klik vrijedan sigurnosti ima cilj povećati sigurnost djece na internetu, pružajući praktične savjete i djeci i roditeljima o e-sigurnosti, ali i razmjenjujući pozitivnu stručnu praksu, rekao je Tomislav Ramljak iz CNZD-a.

Stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra Tesa i Savjetovališta Luka Ritz u sklopu kampanje podijelili su na stručnom skupu svoja iskustva rada u zaštiti djece od rizika interneta te su posebno istaknuli problem nasilja na internetu.

Cilj je takve vrste nasilja, cyberbullyinga, uznemiravanje žrtve u svako doba dana, na svakom mjestu, objasnila je Tanja Dejanović iz Psihološkog centra Tesa i upozorila na to da virtualno nasilje ima stvarne psihosocijalne posljedice.

Ono što je nekada za žrtvu bila sramota u učionici i hodnicima škole s modernom tehnologijom postalo je javno, dostupno je svima i odmah, rekla je Dejanović.

Ana Raguž iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba upozorila je na činjenicu da se jedno od desetero djece u dobi od 9 do 17 godina sastalo s osobom koju je upoznala na internetu a da to njihovi roditelji nisu znali.

Djeca na internetu provode 7 sati i 30 minuta dnevno, šire svoj krug poznanika, pronalaze utjehu za negativna iskustva iz "stvarnog" života i njihovo ponašanje na internetu može biti rezultat onoga što im se svakodnevno događa, istaknuto je na skupu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavio je edukativne materijale izdane u sklopu kampanje, slikovnicu za predškolsku djecu i radnu bilježnica za djecu osnovne škole. Dostupni su na portalu Netica.hr, koji je u potpunosti namijenjen edukaciji djece o internetu.

Svi koji trebaju pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštititi na internetu, ne znaju što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem mogu nazvati Centar za sigurniji internet pri CNZD-u na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti