Klimatska uzbuna: U 9 dana toplinski val otopio 20 posto snijega na otoku Eagle

U nešto više od tjedan dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

Martina Čizmić | 27.02.2020. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjeverni vrh Antarktike ranije tijekom veljače pogodio je devetodnevni toplinski val, a najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na otoku Eagle, dijelu Antarktičkog poluotoka, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena.

NASA-ine fotografije prikazuju spomenuti otok na početku i na kraju ovomjesečnoga toplinskog vala. Na fotografijama snimljenima "poslije" vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera, piše CNN.

Početkom mjeseca na Antarktici je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 Celzijeva stupnja. Usporedbe radi, isti je dan u Los Angelesu izmjerena jednaka temperatura, izvijestila je NASA.

U nešto više od tjedan dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

Nikada ranije nisam zamijetio da na Antarktici tako brzo nastaju jezerca od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i na Grenlandu, no na Antarktici nije uobičajena, rekao je Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Klimatolog Xavier Fettweis kazao je da se s Antarktičkog poluotoka u ocean ulila velika količina vode te da su toplinski valovi prošlo ljeto najviše pridonijeli otapanju leda i porastu razine mora.

Savršeni uvjeti za toplinski val

Kako je Pelot istaknuo, nagla su otapanja leda čak i tijekom ljeta vrlo rijetka na Antarktici, najhladnijemu mjestu na Zemlji.

Smatra da je ovaj toplinski val posljedica dugotrajnih visokih temperatura, koje do 21. stoljeća nisu zabilježene na tom kontinentu. Nastale su kao posljedica globalnog rasta temperatura.

Tijekom veljače visoki tlak iznad rta Horn u čileanskom arhipelagu omogućio je porast temperatura i njihovo cirkuliranje. Najsjeverniji dio Antarktika obično je zaštićen od visokih temperatura zbog snažnih vjetrova koji ondje pušu, no u ovom su slučaju bili iznimno slabi i nisu uspjeli zaustaviti proboj toploga zraka prema sjevernome vrhu kontinenta, pojasnila je NASA.

Ledene kape na Antarktici otprije se vrlo brzo otapaju zbog topline zarobljene u atmosferi uslijed zagađenja štetnim plinovima.

Stručnjaci upozoravaju da bi porast razine mora mogao biti poguban za stanovništvo koje živi u priobalnim područjima. Treba istaknuti da Antarktika sadrži dovoljnu količinu leda koja bi, po procjeni Svjetske meteorološke organizacije, razinu svjetskih oceana mogla podići za više od 60 metara.

Ranije početkom mjeseca, golemi ledeni brijeg (oko 116 km2) duž zapadnog ruba Antarktike, odvojio se od ledenjaka Pine Island. Pretpostavlja se da se odlomio zbog temperature mora koja je toplija nego što je uobičajeno, a to je istodobno dokaz da ledenjaci vrlo brzo reagiraju na klimatske promjene, stoji u pojašnjenju Europske svemirske agencije.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti