Klimatske promjene utječu i na tehnologiju: Radari i komunikacijski uređaji mogli bi imati problema

Znanstvenici pesimistično prognoziraju kako će globalne temperature u sljedećih 50 do 100 godina, vjerojatno porasti 2 do 4 stupnja Celzijusa. No, znamo li kako će to utjecati na tehnologiju koju koristimo?

Martina Čizmić | 24.08.2023. / 09:15

Vojna tehnologija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Globalno zagrijavanje i klimatske promjene ne utječu samo na živote prosječnih građana, već i na tehnologiju. Točnije, kako su objavili znanstvenici iz Laboratorija za primjenjenu fiziku John Hopkins, vrućine bi mogle utjecati i na ključnu obrambenu tehnologiju. 

Naime, spomenuti znanstvenici proučavali su učinke klimatskih promjena na širenje radiovalova, uključujući kako sve više temperature mogu degradirati druge obrambene tehnologije u različitim klimama.

Kako je istaknuo vodeći istraživač, Jonathan Gehman, promjene bi mogle biti dovoljno značajne da utječu na komunikacijske sustave sljedeće generacije, navigacijske i nadzorne radare.

Alpe, ilustracije Sve je toplije: Švicarski znanstvenici, u potrazi za 0 stupnjeva, uspeli se najviše do sad

Gehmanov tim otkrio je da bi više temperature i povećana vlažnost vjerojatno utjecali na način na koji radio valovi putuju, degradirajući određene pojaseve, poput X-pojasa, za 10 do 20 posto. To znači da će inženjeri koji će u budućnosti razvijati vojnu tehnologiju u obzir morati uzimati i - klimatske promjene. 

Danas, kada dizajnirate ove sustave, jedan od izbora koji često morate napraviti je između S- i X-pojasa, koji su oko tri odnosno 10 gigaherca. Kompromis je u tome što sa S-pojasom možete vidjeti dalje kroz atmosferu, ali s X-pojasom i drugim visokofrekventnim pojasima, dobivate bolju rezoluciju, veću propusnost i manje prenatrpan spektar, rekao je u objavi za medije nakon objavljene studije.

Znanstvenici pesimistično prognoziraju kako će globalne temperature u sljedećih 50 do 100 godina, vjerojatno porasti 2 do 4 stupnja Celzijusa.

Utvrdili smo da će tijekom sljedećih 50 godina, u ozbiljnom scenariju, diferencijacija vjerojatno postati izraženija. Prednost duljeg dometa S-pojasa će se poboljšati, a X-pojas i više frekvencije degradirati će kao rezultat povećanja vlage u atmosferi, rekao je u priopćenju.

Gehman je istaknuo i da je tim proveo studiju ekstrapolirajući svaku lokaciju na dva buduća klimatska scenarija, umjerenu i tešku, nakon preuzimanja i analize podataka iz Projekta međusobnog uspoređivanja modela Svjetskog programa za istraživanje klime. Podaci su korišteni kako bi se pomoglo u proučavanju kako porast vlage u atmosferi i toplija mora zbog sve većih emisija ugljičnog dioksida mogu potencijalno utjecati na komunikacije i sustave daljinskog otkrivanja, poput radara.

Vrućina, ilustracija Srušen još jedan rekord na Mediteranu: Izmjereno rekordnih 49,5 stupnjeva Celzija

Ovaj bi utjecaj mogao zahtijevati više energije za sustave, rekao je Gehman. Kako se signal prenosi kroz više molekula vode ili zagađivača u atmosferi, energija se gubi. Kako bi se koristilo više energije, troškovi će se povećati, dodao je.

Istaknuo je i kako tek treba utvrditi kakav bi utjecaj drugi aspekti klimatskih promjena (promjena padalina, naoblake i aerosola) mogli imati na senzorske i raketne obrambene sustave.

Ako za taj dio proračuna koristite samo ono što sada znamo o današnjem okruženju, a zatim odete u stvarni svijet, stvarni svijet bi mogao uzeti više od toga. Dakle, želite dodati nešto marže tom dijelu vašeg proračuna za energiju, nastavio je.

Promatrali smo vrlo uzak dio učinaka na tehnologiju u ovoj početnoj studiji, ali jasno je da bi učinci klimatskih promjena trebali biti na svačijem radaru, rekao je na kraju Gehman.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti