Klub bilijunaša dobio je još jednog člana!

Do sada su tehnološki klub bilijunaša, odnosno kompanije čija je tržišna vrijednost (barem nakratko) premašila vrijednost od bilijun dolara bili Apple i Amazon, a od ovog tjedna pridružio im se i Microsoft.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2019. / 08:20

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve donedavno analitičari su čekali povijesni trenutak u kojem će tržišna vrijednost neke kompanije premašiti cifru od bilijun dolara. Početkom kolovoza prošle godine tu je granicu probio Apple, a nekoliko mjeseci poslije toga već smo imali i drugog bilijunaša – cijena Amazonovih dionica dugo je vremena bila u konstantnom rastu te je tržišna vrijednost kompanije najbogatijeg čovjeka na svijetu nakratko premašila bilijun dolara.

Kako to obično biva na burzi, posljednje mjesece obilježili su usponi i padovi te je tržišna vrijednost obiju kompanija sada ispod bilijuna, no veća je od 900 milijardi dolara. Ovaj tjedan klub bilijunaša dobio je još jednog člana te je zahvaljujući porastu cijena dionica tržišna vrijednost Microsofta nakratko premašila bilijun dolara (nakon zatvaranja burze iznosila je 990 milijardi dolara).

Dionice su porasle nakon objava poslovnih rezultata za četvrti kvartal – prihodi su porasli za 14 posto te su premašili 30 milijardi dolara, dok je profit porastao skoro dvadeset posto i dosegao je 8,8 milijardi dolara. Tijekom posljednje godine cijena dionica kompanije porasla je za oko trećinu, ponajviše na krilima odličnih poslovnih rezultata cloud-odjela.

Najveće zasluge za ovakve rezultate pripadaju izvršnom direktoru Satyi Nadelli, koji je prije pet godina preuzeo vodeću ulogu u kompaniji i proveo nužne promjene – kompanija više nije ovisna samo o Windowsima i Officeu te prihode ostvaraju i od pružanja cloud-usluga, prodaje hardvera poput tableta Surface (od mobilnog hardvera i vlastitog mobilnog OS-a odustali su te su se posvetili samo razvoju aplikacija za postojeće operativne sustave), odjela za gaming, a na BBC-ju napominju kako je i njihova tražilica Bing profitabilna.

Što se tiče ovog važnog trenutka za Microsoft i probijanja granice od bilijun dolara, ta im cifra ne predstavlja neku važnost, rekao je još prošle godine Chris Capossela iz Microsofta kada je govorio o porastu cijena dionica i tržišne vrijednosti koja se još prošle godine približavala bilijunu. Tada je rekao da zaposlenici u kompaniji ne daju petice kada cijena dionice dosegne novu najveću vrijednost, a bit će zanimljivo pratiti daljnji smjer kretanja dionica ove kompanije i hoće li se dulje vrijeme zadržati iznad bilijuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti