Kolači u svemiru: Na ISS poslana specijalna mikrovalna pećnica radi "povijesnog kulinarskog eksperimenta"

Mikrovalna pećnica poslana je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi astronauti mogli provesti pokuse s kolačima, prenosi u subotu BBC.

Branimir Vorša | 02.11.2019. / 22:14

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Teretna kapsula je sa specijalnom "svemirskom mikrovalkom" i sastojcima za kolače lansirana u subotu iz američke savezne države Virdžinije.

Astronauti bi trebali testirati kako visoke temperature i nulta gravitacija utječu na oblik i konzistenciju kolača.

Bit će to prvo pečenje kolača u svemiru, navodi BBC.

ISS, odrezak, ilustracija (Foto: ISS, GettyImages) Svemirske krave: Molim jedan goveđi odrezak, srednje pečen i uzgojen na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Rusi se poigravaju s NASA-om oko rupe na ISS-u: "Znamo što se točno dogodilo, ali nećemo vam reći"

Hotelski lanac Hilton DoubleTree, koji je osigurao sastojke, priopćio je da bi taj "povijesni kulinarski eksperiment" trebao u dugotrajne boravke u svemiru unijeti "dašak doma".

Kapsula Cygnus ponijela je još neobične opreme, uključujući dijelove sportskih automobila i prsluk za zaštitu od radijacije.

Atronauti će na ISS-u testirati udobnost prsluka, a talijanski proizvođač automobila Lamborghini poslao je uzorke karbonskih vlakana kako bi se utvrdio kako na njih utječe izravno svemirsko zračenje.

Kapsula teška 3700 kilograma trebala bi na ISS stići u ponedjeljak.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti