Galerija

Aleph Farms, izraelska prehrambena tvrtka koja se bavi proizvodnjom goveđih odrezaka iz stanica goveda, u ponedjeljak je objavila da je prvi put uspješno uzgojila meso na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je korak naprijed u nastojanjima kompanije da stvori ekološki čisto meso za koje neće biti potrebno klanje životinja.

Proizvodnja funkcionira na sljedeći način: znanstvenici izoliraju goveđe stanice, dodaju im potrebne nutrijente (hranjive tvari) i potom ih ostavljaju u okolini koja oponaša unutrašnjost organizma goveda. S vremenom se stanice razmnožavaju, stvaraju vezivno mišićno tkivo i na kraju postaju odrezak u punoj veličini, piše CNN.

Tvrtka je pokrenula suradnju s ruskom kompanijom za biotisak te su 26. rujna uspješno postupak realizirali do kraja. Naime, istraživači su uspjeli "u okolnostima mikrogravitacije stvoriti jednostavnije mišićno tkivo uz pomoć 3D bioprintera", pojasnili su iz Aleph Farmsa.

"Naše istraživanje, provedeno u nekim od najekstremnijih okruženja koja se mogu zamisliti, ključan je pokazatelj porasta održivih metoda proizvodnje hrane koje ne utječu na stvaranje otpada na kopnu, na stvaranje otpadnih voda niti utječu na zagađenje", stoji u priopćenju.

Meso koje će se jednoga dana možda uzgajati u svemiru moglo bi značajno pridonijeti prehrani astronauta za vrijeme dugih svemirskih misija, ali i nastojanju da se riješi problem sve manjiih količina hrane među rastućom populacijom našeg planeta, pojasnili su.

U prodaji za tri do četiri godine

Proizvodi tvrtke Aleph Farms još nisu dostupni na komercijalnom tržištu, no vjerojatno će, kako stoji u objavi tvrtke, biti spremni za tržište za otprilike tri do četiri godine.

Didier Toubia, izvršni direktor Aleph Farmsa, u kolovozu je za CNN kazao da je mesna industrija gotovo u potpunosti "izgubila vezu sa životinjama" te smatra da je uzgoj odrezaka na način da se izbjegne njihovo klanje puno bolja alternativa od korištenja goveda "kao strojeva za proizvodnju mesa". Ovakav proces smatra puno humanijim, ali i boljim za okoliš. Jedan od ciljeva tvrtke je proizvesti meso, a da se pritom minimalno negativno utječe na okoliš.

Podsjeća da se u proizvodnji govedine koriste velike površine zemlje i ostalih resursa. Goveda se razmnožavaju i rastu sporije od svinja i peradi, zbog čega im je potrebno puno više hrane, vode i veće površine za ispašu.

Po podacima UN-a samo uzgoj goveda odgovoran je za emisiju 41 posto stakleničkih plinova, što čini 14,5 posto ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova. To je više i od izravne štetne emisije prometnog sektora.

Bill Gates, Richard Branson i njima slični ulažu oko 17 milijuna dolara u 'in vitro' tvrtku Memphis Meats, koja proizvodi laboratorijski uzgojeno meso.

"U svemiru ne raspolažemo s 10.000 ili 15.000 litara vode potrebne za proizvodnju jednog kilograma govedine", kaže Toubia. "Ovaj zajednički eksperiment značajan je prvi korak prema ostvarenju naše vizije. Želja nam je zajamčiti sigurnost kada je posrijedi prehrana i onih generacija koje dolaze poslije nas, a da pritom uspijemo očuvati prirodne resurse."

Rast će potražnja za mesom

Ovakva su nastojanja uslijedila kao odgovor na globalnu klimatsku krizu i porast broja stanovnika na Zemlji. Po podacima Instituta za svjetske resurse iz srpnja, Amerikanci će u budućnosti morati smanjiti prosječnu konzumaciju govedine za oko 40 posto, a Europljani za 22 posto da bi se u svijetu do 2050. moglo prehraniti oko 10 milijarda ljudi koliko bi ih tada moglo živjeti na planetu.

Istodobno se očekuje da potražnja za mesom i mliječnim proizvodima poraste i brže, za gotovo 70 posto, a predviđa se da će globalna potražnja za govedinom, kozletinom, janjetinom ili ovčetinom porasti i više - čak 88 posto.

Suočene s opasnostima koje prijete okolišu i sa sve većom potražnjom za hranom, brojne tvrtke u svijetu angažirale su se na pronalaženju raznih rješenja.

Tako Aleph Farmsu konkuriraju nizozemska tvrtka Mosa Meats i Memphis Meats iz Sjedinjenih Država. Obje nastoje in vitro razviti "čisto" meso.

Posljednjih su se godina na tržištu hrane pojavili i brojni brandovi koji proizvodnju hrane temelje na biljnoj prehrani bogatoj proteinima.

Među njima su Impossible Foods i Beyond Meat. Njihovi bezmesni burgeri već se prodaju u restoranima brze hrane, poput Burger Kinga, McDonald'sa i Tima Hortona, a odnedavno se mogu pronaći na policama trgovina prehrambenim proizvodima diljem SAD-a. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju