Istraživanje koje je proveo Yahoo! preko svojeg Android launchera Aviate, koji je kupio početkom ove godine otkriva vrlo zanimljive podatke o korisnicima najraširenijeg mobilnog operativnog sustava na svijetu...

Jesu li ovi podaci do kraja točni, teško je reći, kao uostalom i kod svakog sličnog istraživanja tržišta, jer relevantnost je ponekad ovisna o izvoru, ovog puta je to Yahoo! Aviate, ali vrlo vjerojatno su negdje vrlo blizu "konačnoj istini". Dakle, prema ovom istraživanju, prosječni korisnik koji na svojem pametnom telefonu ima u prosjeku instalirano čak 95 aplikacija! Možda se ova brojka čini pretjeranom, ali ako malo bolje razmislimo, nije, jer ne radi se o aplikacijama koje se nužno koriste, nego općenito o instaliranim aplikacijama, a svi mi koji imamo pametne telefone s bilo kojim mobilnim OS-om volimo se "igrati", volimo "istraživati", instalirati, ponekad zaboravimo deinstalirati ono što nam ne treba... U tom kontekstu spomenutih 95 aplikacija i nije pretjerana brojka, premda je jasno kako je doslovce nemoguće koristiti sve te aplikacije i to na dnevnoj bazi, jer ako bismo to činili, ne bismo imali vremena za - ništa drugo. 

Tako je iz ovog istraživanja generiran podatak prema kojem se na dnevnoj bazi koristi u prosjeku 35 aplikacija, što je također respektabilna brojka. Korištenje spomenutih aplikacija dovodi nas do 100, uvjetno rečeno, interakcija u jednom danu, a detaljno su prikazana i vremena takozvanih "peakova" za pojedine kategorije aplikacija. "Peak" je, za one koji možda ne znaju, iako sumnjam da ima takvih, ali nije na odmet napomenuti, vrhunac vremena korištenja kategorija određenih aplikacija u jednom danu. Tako se recimo aplikacije za navigaciju najviše koristi rano ujutro oko 8 sati, odnosno kasnije poslijepodne oko 17 sati. Aplikacije namijenjene praćenju vremenske prognoze najčešće su korištene ujutro, sve vezano uz sat, alarm i tome slično "peak" ima u kasnim večernjim i noćnim satima... Ostatak ovog istraživanja pogledajte sami, a u komentarima možete podijeliti koliko aplikacija vi imate instaliranih na svojem Android uređaju. 

Foto via Yahoo! Aviate & Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju