Koliko je Johnson&Johnson cjepivo uistinu dobro nasuprot drugim cjepivima? Evo odgovora na ključna pitanja

Još jedno cjepivo dobilo je zeleno svjetlo za uporabu u SAD-u, treće po redu. Pravo je pitanje koliko je ono uistinu dobro nasuprot mRNK cjepiva Pfizera i Moderne?

Branimir Vorša | 01.03.2021. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je COVID-19 cjepivo farmaceutske kompanije Johnson&Johnson za hitnu uporabu kod odraslih. VIrologinja Maureen Ferran s Instituta za tehnologiju Rochester za The Conversation objašnjava kako to cjepivo funkcionira i po čemu se razlikuje od mRNK cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, koja su već u uporabi.

1. Kako funkcionira cjepivo Johnson&Johnsona?

To cjepivo bazirano je na viralnom vektoru, točnije na bezopasnom adenovirusu na način da je adenovirusu zzamijenjen manji dio genetskih instrukcija s genima novog koronavirusa za šiljasti protein.

Nakon što se modificirani adenovirus ubrizga u nečiju ruku, on ulazi u stanice te osobe. Stanice nakon toga čitaju genetske intrukcije potrebne za izradu šiljastog proteina te ga proizvode i izražavaju na svojoj površini. Nakon toga nastupa imunitet cijepljene osobe koji opaža strane proteine i proizvodi antitijela protiv njih, koja će zaštititi osobu u slučaju da dođe u kontakt s pravim SARS-CoV-2 virusom.

Cjepivo na bazi adenovirusa je sigurno jer se ti virusi ne mogu replicirati u ljudskim stanicama ili izazvati bolesti, a šiljasti proteina novog koronavirusa ne može izazvati COVID-19 jer nije u pitanju čitav SARS-CoV-2 virus.

Pristup Johnson&Johnsona nije nov, jer na istoj osnovi funkcioniraju i cjepivo AstraZenece te ruski Sputnik V.

2. Koliko je učinkovito?

Analiza FDA pokazala je da je to cjepivo 72 posto učinkovito u sprječavanju razvijanja bolesti COVID-19 te 86 posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika te bolesti.

Rizik da se osoba i dalje zarazi postoji, no analiza je pokazala da je manje izgledno da će osoba koja se cjepila tim cjepivom završiti u bolnici ili umrijeti od te bolesti.

Provedeno je ispitivanje tog cjepiva i na južnoafričkoj varijanti novog koronavirusa te se pokazalo da je ono 64 posto učinkovito u sprječavanju razvoja boelsti COVID-19 te 82 posto učinkovito u sprječavanju razvoja teškog oblika bolesti uzrokovane južnoafričkom varijantom.

Povrh svega, analiza FDA indicira da je cjepivo jednako učinkovito i protiv britanske i brazilske varijante.

3. Kako se razlikuje od drugih cjepiva?

Prvi dio je već objašnjen u smislu da cjepiva Pfizera i Moderne koriste mRNK, dok Johnson&Johnson koristi vektor adenovirusa.

Najveća razlika je u tome što se ovo cjepivo primjenjuje u samo jednoj dozi, odnosno nisu potrebne dvije doze da bi se postigla adekvatna razina zaštite. To je ključno obzirom da se ispostavilo kako je opskrba cjepivima na svjeztskoj razini manjkava.

Isto tako, cjepivo Johnson&Johnsona može se skladištiti i do tri mjeseca na temperaturama koje se postižu u običnim hladnjacima, čime se znantno pojednostalvjuje njegova distrubucija.

4. Treba li dati prednost nekom od cjepiva pri izboru?

Iako je ukupna učinkovitost Pfizerovog i Moderninog cjepiva veća od cjepiva Johnson&Johnsona, ne bi trebalo čekati i odgađati cijepljenje dok ona ne budu dostupna.

Jedino što je ovdje izrazito važno jest da i ovo cjepivo pruža vrlo visoku zaštitu od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 i da je po tome gotovo jednako dobro kao i dva ranije navedena cjepiva.

U konačnici, cjepivo Johnson&Johnsona dobrodošlo je pojačanje u arsenalu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti