Koliko je štetno polizati poklopac čašice jogurta? Napokon imamo odgovor na to pitanje

Neki su metali u malim količinima zdravi za organizam. Željezo, primjerice, trebamo unositi na redovnoj bazi, ali druge metale treba izbjegavati. I zato neki ljudi vjeruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Je li to točno?

Hina | 06.04.2023. / 10:30

Dječak liže poklopac čašice jogurta (Foto: Getty Images)

Ukratko, ne. Poližete li poklopac, ne znači da ćete konzumirati i aluminij. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete porezati na oštrome rubu metala.

Prema Njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.

Limunska kiselina ili obična sol, na primjer, mogu se naći u jogurtima.

Upravo su zbog toga pakiranja iznutra obložena, objašnjava institut.

Avokado Čudesan plod: 30-godišnja studija otkrila da konzumacija samo jednog avokada tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Taj zaštitni sloj sprječava da aluminij dospije u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posljedica za zdravlje.

No aluminij može biti rizičan po drugim osnovama.

To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može ga se pronaći u mnogim stvarima. Ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminija po kilogramu tjelesne težine tjedno. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti.

No treba biti oprezan kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude.

Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija može se prenijeti na hranu.

Zato u aluminijsku foliju ne bi trebalo umatati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli, poput narezanih jabuka, rajčica i sira, kao ni marinirano meso. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti