Čudesan plod: 30-godišnja studija otkrila da konzumacija samo jednog avokada tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Zamjena pola porcije maslaca, jaja, sira, jogurta, prerađenog mesa ili margarina avokadom, otkrili su istraživači s Harvarda, dala je zapanjujuće rezultate koji bi mogli imati dalekosežne posljedice na našu prehranu.

Branimir Vorša | 03.04.2022. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Konzumacija tek samo jednog avokada tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti oko 20 posto, otkriva najnovija znanstvena studija.

Studiju je proveo Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu i objavljena u časopisu American Heart Association (JAHA), uključivala je 68.786 žena iz zdravstvene studije NHS-a i 41.701 muškarca iz studije praćenja zdravstvenih djelatnika.

Sudionici studije upitani su o njihovoj prehrani i morali su ispuniti upitnike kako bi utvrdili koliko često su jeli određene stvari na početku studije, a zatim jednom svake četiri naredne godine.

U sljedećih 30 godina zabilježeno je 9.185 slučajeva srčanog udara i 5.290 moždanih udara među ispitanicima studije. Nalazi studije zaključuju da je veći unos avokada povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod ispitanika oba spola za između 16 i 22 posto.

Naša studija pruža dodatne dokaze da unos nezasićenih masti biljnog porijekla može poboljšati kvalitetu prehrane i važna je komponenta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ističe dr. Lorena Pacheco, glavna autorica s Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

Avokado je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, E, K, B5 i B6, kao i riboflavina, niacina, folne kiseline, magnezija i kalija. Zdrave masnoće u voću također pomažu u mršavljenju, jer vas duže drže sitima.

Iako niti jedna hrana nije rješenje za rutinsku zdravu prehranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene prednosti. Ovo je obećavajuće jer se radi o namirnici koja je popularna, dostupna, poželjna i lako uključiti u obroke... kod kuće i u restoranima, smatra dr. Cheryl Anderson, predsjednica Vijeća za epidemiologiju i prevenciju Američkog udruženja za srce.

Izvor: JAHA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti