Kolumbija potvrdila prisutnost balona iznad svojeg zračnog prostora, no postupila suprotno od Amerikanaca

Kolumbijske zračne snage pratile su objekt svojim obrambenim sustavom dok nije napustio njihov zračni prostor. Kina je kritizirala SAD zbog rušenja njezine letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez "očitom pretjeranom reakcijom" koju bi mogao pratiti kineski "neophodni odgovor".

Hina | 05.02.2023. / 08:58

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski
Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski (Foto: AFP PHOTO / CHASE DOAK)

Dok su napetosti između Washingtona i Pekinga visoke zbog rušenja letjelice za koju američki dužnosnici kažu da je špijunski balon, Kolumbija je objavila da je primijetila sličan objekt u svojem zračnom prostoru.

U jutro 3. veljače nacionalni sustav protuzračne obrane otkrio je objekt na visini oko 17.000 metara koji je ušao u državni zračni prostor u sjevernom sektoru, priopćile su kolumbijske zračne snage u subotu navečer.

Objekt se kretao prosječnom brzinom od oko 46 kilometara na sat, pokazujući slične karakteristike kao balon. Kolumbijske zračne snage pratile su objekt svojim obrambenim sustavom dok nije napustio njihov zračni prostor.

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski VIDEO Biden izdao naredbu: Američka vojska oborila kineski balon, pogledajte trenutke pada

Slika nije dostupna Viđen i drugi kineski špijunski balon, oglasio se Pentagon

Nije predstavljao prijetnju nacionalnoj sigurnosti ni obrani, a ni zračnoj sigurnosti, priopćile su zračne snage te dodale da sada surađuju s drugim zemljama kako bi otkrile podrijetlo objekta.

Američka vojska u subotu je nad obalom Južne Karoline srušila letjelicu za koju kažu da je bio kineski špijunski balon. 

Peking tvrdi da je riječ o civilnom istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute. U petak je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Pat Ryder rekao da je drugi balon primijećen nad Latinskom Amerikom no nije dao druge detalje.

Kina američko rušenje balona nazvala "očitom pretjeranom reakcijom"

Kina je kritizirala SAD zbog rušenja njezine letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez očitom pretjeranom reakcijom koju bi mogao pratiti kineski neophodni odgovor.

Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u subotu da je američka vojska srušila špijunski balon na velikoj visini, koji je lansirala Narodna Republika Kina i koji pripada njoj, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je izrazio snažno nezadovoljstvo zbog upotrebe sile u rušenju letjelice.

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog više sile i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane također je izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili osobnu prijetnju, rekao je kineski glasnogovornik.

U takvim okolnostima SAD inzistira na korištenju sile, očito pretjerano reagirajući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu, dodao je.

Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih tvrtki, zadržavajući pravo na daljnje neophodne reakcije, rekao je glasnogovornik.

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters.

Kineski balon nije bio meteorološki, već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik obrane.

Pentagon je objavio prisutnost balona u četvrtak kad je lebdio iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, prema izvješću.

Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad balona za nadzor u američki zračni prostor neprihvatljiv i neodgovoran te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine.

Odgađanje Blinkenova putovanja koje su dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu s SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na COVID i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti