Viđen i drugi kineski špijunski balon, oglasio se Pentagon

Za američki Pentagon oba su kineska balona špijunska.

Branimir Vorša | 04.02.2023. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pentagon je izvijestio da je i drugi kineski balon za nadzor na velikim visinama primijećen i da se nalazi iznad Latinske Amerike. Ranije ovog tjedna Amerikanci su otkrili i prate kineski stratosferski balon koji još uvijek lebdi iznad SAD-a..

Sada procjenjujemo da je to još jedan kineski nadzorni balon, rekao je za agenciju AP Pat Ryder, brigadni general i tajnik za tisak Pentagona. Ryder je odbio dati dodatne detalje, poput točnog mjesta gdje je uočen drugi balon.

Prvi balon je i dalje iznad SAD-a

Prvi balon primijećen je kako leti iznad Aljaske i dijelova Kanade prije nego što je stigao iznad grada Billingsa u Montani - u blizini baze zrakoplovnih snaga Malmstrom, u kojoj se nalazi 150 interkontinentalnih balističkih projektila Minuteman III.

Ryder je rekao u izjavi za Business Insider da se balon trenutno kreće prema istoku preko zemlje i ima veliki teret ispod komponente nadzora, no da nema fizičke ili vojne prijetnje ljudima za ljude na tlu.

Kina pak tvrdi da je uređaj "civilni zračni brod koji se koristi u istraživačke, uglavnom meteorološke svrhe", prema službenoj izjavi Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine.

Pentagon proglasio oba balona kao uređaje za nadzor

Dužnosnici američkog Pentagona proglasili su, međutim, balone uređajima za nadzor.

Činjenica je da znamo da je to balon za nadzor i neću moći biti precizniji od toga. I znamo da je balon prekršio američki zračni prostor i međunarodno pravo, što je neprihvatljivo, rekao je Ryder

Ipak, nije riječ o jedinim balonima koji se koriste kao uređaji za nadzor između Kine i Sjedinjenih Država. Najmanje jedan balon otkriven je iznad SAD-a tijekom Trumpove administracije, izvijestio je AP. Isto tkao, još davne 1957. godine Kina je tvrdila da je oborila ono što je identificirala kao "špijunski balon", iako je američka mornarica to nazvala "vremenskim eksperimentom koji je skrenuo s kursa", prema Američkom pomorskom institutu.

Pentagon VIDEO Pogledajte sumnjivi leteći objekt zbog kojeg je Pentagon na nogama: "Nemojte ga obarati!"

Slika nije dostupna Kina izrazila žaljenje zbog "civilnog" balona koji je zalutao iznad SAD-a

Iako je bilo pritisaka od strane nekih članova Kongresa, kao i Trumpa, da se obori balon, američki dužnosnici kažu da to nije tako jednostavno, dijelom zato što borbeni zrakoplovi nisu dizajnirani da gađaju balone.

Kad je meteorološki balon prije 25 godina zalutao, dva borbena zrakoplova CF-18 Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva ispalila su na njega više od 1000 komada streljiva i nisu ga na kraju mogli oboriti.

Izvor: Businesss Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti