Kome trebaju baterije: Ovi televizori dolaze s najnovijom tehnologijom i daljinskim upravljačem na solarni pogon

CES još nije službeno počeo, a već smo vidjeli najave novih uređaja koji bi trebali osvojiti tržište u 2021.

Martina Čizmić | 08.01.2021. / 07:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako je popularni tehnološki sajam CES u Las Vegasu, ove godine u virtualnom obliku, to ne znači da su tehnološke tvrtke odlučile preskočiti predstavljanja novih uređaja. Tako je seriju predstavljanja otvorio Samsung koji je na virtualnom događaju „The First Look“ predstavio svoj portfelj Neo QLED, MicroLED i Lifestyle televizora za 2021. godinu.

Tijekom prošle godine postali smo svjedoci koliko veliku ulogu tehnologija igra u našoj svakodnevnici. Naša predanost razvoju pristupačnih i održivih tehnologija i želja za inovacijama savršeno se uklapaju kako bi odgovorili na sve potrebe korisnika koje se mijenjaju iz dana u dan. Od smanjenja zagađenja, razvoja jednostavnih digitalnih alata pa sve do nevjerojatnog iskustva prikaza, bez kompromisa stvaramo uređaje koji se lako uklapaju u svačiji životni stil, izjavio je na JH Han, predsjednik Odjela za vizualna rješenja u Samsungu.

Tako je Samsung je predstavio novi razvojni smjer „Going Green“, čiji je cilj veća briga za okoliš u proizvodnim procesu i samom korištenju tehnologije. Najavljeni su i novi oblici ekoloških pakiranja proizvoda za sve Lifestyle televizore i većinu NEO QLED modela, koji od sada ne koriste klasičnu tintu za ispis kako bi se smanjila količina otpada. Poseban novitet predstavljaju daljinski upravljači na solarni pogon, koji se pune prikupljanjem svjetlosnih zraka unutar ili izvan doma te putem USB-a bez stvaranja otpada u obliku baterija.

Samsung je najavio i brojne nove mogućnosti na svojim televizorima koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji za poboljšano korisničko iskustvo. Tako će novi modeli biti opremljeni tehnologijama kao što su Caption Moving te prikaz znakovnog jezika i zvuk višestrukog izlaza za osobe s oštećenim sluhom. Do 2022. godine, Samsung je također najavio i aktivan razvoj tehnologije glasovnih naredbi za korisnike oštećenog vida.

Posebnu pozornost privukla je najava nove Neo QLED tehnologije prikaza za najnaprednije QN900A i QN90A 8K modele televizora. Prikaz Neo QLED-a pokreće novi generator svjetlosti Quantum Mini LED, čiju preciznost osiguravaju moćna Quantum Matrix tehnologija i Neo Quantum procesor. Quantum Mini LED lampice su gotovo četrdeset puta manje od konvencionalnih LED lampica, a svjetlost se projicira putem tankih mikro slojeva LED-ica. Quantum Matrix inovacija svojim algoritmima sprječava raspršivanje svjetlosti, dok Neo Quantum procesor kroz čak 16 mrežnih modela i umjetnu inteligenciju optimizira 4K i 8K prikaz na najbolju moguću razinu.

Isto tako, NEO QLED dolazi i s novim dizajnerskim inovacijama, poput Infinity One Design konstrukcije koja gotovo da eliminira rubove televizora te Slime One Connect kutijom za lakše spajanje priključaka. Zvučne mogućnosti poboljšanje su najnovijom Object Tracking Sound Pro tehnologijom koja prati scene na ekranu kako bi pozicionirala izvor zvuka, dok SpaceFit mogućnost analizira okolni prostor te prema njemu prilagođava zvučne efekte.

Neo QLED 8K i 4K televizori dolaze i s brojnim pametnim mogućnostima i aplikacijama, poput Samsung Health za vježbanje te osobnim virtualnim trenerom za prijedlog vježbanja. Tu je i Google Duo te PC on TV opcija koja omogućuje korištenje cijelog MS Office 365 softverskog paketa na prikazu televizora. Gejmerima će se posebno svidjeti Super UltraWide GameView opcija za igranje na omjeru rezolucije od čak 32:9, kao i poseban Game Bar kako bi se pratile performanse videoigara.

Samsung je nedavno najavio i svoju MicroLED seriju televizora, koja tehnologiju profesionalnog prikaza po prvi puta omogućava dostupnom svakodnevnom korisniku unutar četiri zida. Modeli ovog televizora od 110 i 99 inča bit će dostupni do kraja ove godine, a sa sobom tehnologiju prikaza od čak 24 milijuna individualno kontroliranih LED lampica, kao i Monolith Design s omjerom zaslona prema kućištu od 99%. Korisnike će svakako zanimati 4Vue (Quad View) značajka koja omogućava gledanje do četiri sadržaja istovremeno na velikom ekranu MicroLED televizora. 

Od lansiranja The Frame lifestyle modela televizora koji se prodao u milijun primjeraka, Samsung je također najavio i nova poboljšanja Lifestyle televizora za 2021. godinu. Tako će The Frame sada biti upola tanjeg dizajna s novim zamjenjivim okvirima u pet boja u modernom ili zakošenom obliku kako bi se lako uklopili u interijer. Umjetnička trgovina The Frame televizora obogaćena je s više od 1400 dodatnih umjetničkih djela koje je odabrala struka, a najavljena su i poboljšanja i na The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace, i The Premiere serijama televizora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti