Komunikacijska stručnjakinja daje savjet kako se pristojno ponašati online

Pospani, u pidžami, raščupani, a na sastanku. Činjenica je da se zbog pandemije sve više sastanaka održava online, no je li ta opuštenost pristojna? Poslušajte što savjetuje komunikacijska stručnjakinja.

Lara Švigir | 23.12.2020. / 07:47

Galerija

Posljednjih mjeseci naš profesionalni i privatni život preselio se online te često nije jednostavno naći pravo mjesto za rad u miru.

Treba naći u svom domu jedan kutak u kojem ćemo se moći posvetiti komunikaciji koja je preda nama. Dakle da nam ne smetaju ukućani i da imamo što manje distrakcija, rekla je Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja.

Iako se na online sastanke priključujemo u nešto manje formalnim izdanjima ipak trebamo paziti na dojam koji ostavljamo.

Iako nam se život promijenio pravila bontona i kulturnog ophođenja i komunikacije ostala su ista. No, uzimajući u obzir ugodnosti ljudi u svom domu i činjenica da se osjećaju ležernije i opuštenije to se ne bi trebalo reflektirati na komunikaciju, dodaje Kišiček.

Slijedeći pravila online bontona pokazujemo poštovanje prema sugovornicima.

Gledanje na sat, zijevanje, tipkanje na mobitel su sve znakovi kojima se pokazuje nekultura komunikacije i nepoštivanje sugovornika. Iz tog razloga važno je slijediti ta pravila, ustrajati na njima i biti primjeren u komunikaciji, kaže Kišiček.

Bonton uključuje i govor tijela o kojem moramo posebno voditi računa, ali i mimiku koja će nas otkriti ako nismo posvećeni sastanku.

Ozbiljan i formalni položaj tijela kojim sugeriramo aktivno sudjelovanje, a ne pasivnost ili pretjeranu ležernost vrlo je bitan. Također je bitna gestikulacija ruku. Na primjer, da ne pridržavamo glavu dok slušamo, da gledamo sugovornika i slično, govori Kišiček.

Kao što je važno na sastanak uživo doći primjereno odjeven isto pravilo vrijedi i za sastanak iz dnevnog boravka ili sobe.

Primjerena komunikacija u online situaciji uključuje da je nama odjeća i dalje primjerena i poslovna što znači da ne možemo sudjelovati na sastancima u pidžami, trenirkama i nepočešljani, Kišiček.

A prije nego što iz kreveta, pospani dođemo na online sastanak valja imati na umu da sve ono što je nepristojno u uobičajenom razgovoru vrijedi i za online komunikaciju.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti