KONČAR u Vukovaru proveo veliku akciju pošumljavanja korištenjem dronova

Korištenjem dronova se ubrzava proces pošumljavanja većeg područja, a tako se mogu pošumiti i neke lokacije koje su teško dostupne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2023. / 15:42

Akcija pošumljavanja (Foto: KONČAR)

Jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena i smanjenja ugljičnog otiska jest - pošumljavanje. Za ovaj postupak sve se više i sve češće koriste dronovi zahvaljujući kojima se ne samo ubrzava proces pošumljavanja većeg područja, već se tako mogu pošumiti i neke lokacije koje su teško dostupne.

Upravo je ovu metodu pošumljavanja iskoristio KONČAR koji je u Vukovaru, na području gradskog Parka šume Adica u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću dronova ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od gotovo 500.000 m2. Hrvatska kompanija sličnu je akciju prošle godine provela i na području Grubišnog polja, a ovog puta su im se pridružila i djeca iz dječjeg zbora Vukovarski leptirići. Glavni cilj ove akcije je kompenzacija ugljičnog otiska KONČAR , koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom, Projektom O2.

Slika nije dostupna Jesmo li već zakasnili ili radikalnim preokretom možemo spasiti šume, a onda i čovječanstvo?

Proces pošumljavanja putem dronova funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza) tipičnih za područje koje se pošumljava.

Predsjednik Uprave KONČARA, Gordan Kolak komentirao je kako im je jasno da, osim profesionalnog djelovanja, kao kompanija mora vraćati svoj dug prirodi i kroz društveno djelovanje. Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad, naglasio je Kolak.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti