Honda će na sajmu CES početkom sljedeće godine predstaviti zanimljiv koncept automobila s kojim žele u potpunosti promijeniti način na koji upravljamo vozilima. Naime, sve što nam je potrebno za upravljanje stavili bi u interaktivni volan. Kako će to točno izgledati, još nije u potpunosti poznato, no objavili su fotografiju i videozapis samog vozila, kao i neke informacije o volanu i samom kabrioletu koji je napravljen za neka buduća vremena u kojima će cestama juriti i autonomna vozila.

Volan na Hondinu automobilu (Foto: Honda)

Kada vozač sjedne na prednje sjedalo, automobil će upaliti upravo pomoću volana, a s njim će upravljati brzinom, tj. dodat će gas pritiskom volana prema naprijed, dok će kočiti povlačenjem volana prema nazad. Takav način upravljanja zvuči zanimljivo, iako je jasno da bi nam trebalo dosta vremena dok bismo se naviknuli na svemogući volan, nakon što cijeli život vozimo na sličan način korištenjem papučica za gas i kočenje.

Pomoću takvog volana vozači će jednostavno moći mijenjati način vožnje iz autonomnog načina u poluautonomni i manualni mod, tj. kada požele uživati u vožnji moći će jednostavno preuzeti kontrolu nad vožnjom u svoje ruke. Naravno, ne treba ni napominjati da je riječ o konceptu koji nije namijenjen za sadašnje uvjete na cestama te iz Honde kažu da s Augmented Driving Conceptom pokušavaju riješiti problem tranzicije iz klasičnih vozila kojima upravljaju ljudi prema autonomnim automobilima u kojima će volanima upravljati računala.

Izvor: USA Today