Konferencija Nuqleus Demo Day okupila hrvatsku deep-tech scenu

Raspravljalo se o potencijalima hrvatskog deep-tech ekosustava, a na bogatom su se networking programu razvile nove suradnje doma ć e znanosti i industrije.

Martina Čizmić | 05.07.2024. / 15:39

Nuqleus Demo Day (Foto: Nuqleus)

 Nuqleus Demo Day okupio je u zagrebačkom HUB 385 brojne stručnjake koji razvijaju deep-tech ekosustav u Hrvatskoj. Njih više od 150, od znanstvenika i stručnjaka s insitucija do predstavnika domaćih i stranih fondova, poduzetnika i predstavnika startupova, na jednom je mjestu okupio inkubator Nuqleus. 

Koordinator Nuqleusa Matija Srbić istaknuo je da imaju ambiciozne planove za daljnji razvoj, a već sad među svojim partnerima Nuqleus ima 13 znanstvenih institucija. Startupi koji su prošli kroz program dosad su, istaknuto je, prikupili ukupno više od 1,7 milijuna eura za daljnji razvoj, a za sljedeću godinu su iz Nuqleusa najavili povezivanje sa stručnjacima za deep-tech iz SAD-a, formiranje konzorcija s vodećim hrvatskim tvrtkama s kojima će graditi hrvatski deep-tech ekosustav te organizaciju dodatnih dodatnih događaja za povezivanje hrvatske deep-tech zajednice.

Središnji je događaj konferencije bilo je predstavljanje 10 inovativnih rješenja temeljenih na rezultatima znanstvenih istra ž ivanja, koja su startupi uključeni u Nuqleusov inkubacijski program oblikovali u komercijalno primjenjive projekte. Od početka godine uz mentorsku su podršku stručnjaka prolazili kroz inkubaciju koja obuhvaća teme poput validacije ideje, istraživanja tržišta, prototipiranja, definiranja poslovnih modela, prikupljanja investicije te prezentacijske vještine. Rješenja s kojima su se startupi predstavili dolaze iz raznih područja znanosti - od umjetne inteligencije i robotike do biomedicine i rudarstva, a njihove je prezentacije pratio žiri sastavljen od predstavnika domaćih i regionalnih investicijskih fondova koji zajedno upravljaju imovinom većom od milijardu eura.

Jedna od sudionica žirija bila je i Tunya Irkad iz fonda 500 Emerging Europe koja je istaknula da su događaji poput Demo dana izuzetno korisni, i za startupe, ali i za investitore koji se mogu bolje upoznati s tehnološkim novitetima u regiji, uključiti u deep-tech zajednicu i biti prisutni na relevantnoj sceni. Uz predstavljanje startupa, konferencija je ponudila i bogat program na kojem se raspravljalo o perspektivama i potencijalima deep-tech ekosustava u Hrvatskoj, a važan dodatak bio je networking program posebno osmišljen za dionike deep-tech scene s ciljem umrežavanja i razvoja novih suradnji.

Jedan od panelista na konferenciji, renomirani hrvatski znanstvenik i deep-tech poduzetnik Mile Šikić objasnio je da su inicijative poput Nuqleusa izuzetno važne za ekosustav i zgradnju startup kulture u Hrvatskoj jer otvaraju znanstvenicima mogućnost da razmišljaju drugačije i ohrabruju ih da ostvaruju svoje zamisli. Joško Bobanović iz Sofinnova Partners dotaknuo se startupa koji su se predstavili na konferenciji. Istaknuo je da su se mogli vidjeti visoko tehnološki startupovi koji razumiju tehnologiju i probleme koje njome nastoje riješiti te je važno da u svojem rastu razmišljaju o poslovnim planovima te da se čim bolje prilagode ciljanom tržištu i korisnicima. Bobanović je, kaže, siguran da ćemo u budućnosti vidjeti najmanje jednog jednoroga iz Nuqleus programa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti