Kontroverzni norveški virolog tvrdi: "Čvrsto sam uvjeren da je koronavirus greškom pušten iz laboratorija"

Kad je riječ o porijeklu novog koronavirusa, u svijetu još uvijek postoje stručnjaci koji čvrsto vjeruju da je taj virus, koji je pokrenuo pandemiju COVID-19 u svijetu iz kineskog grada Wuhana, zapravo nastao u laboratoriju.

Branimir Vorša | 16.12.2020. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dosad je opovrgla sve navode i teorije o tome da je virus SARS-CoV-2 nastao u laboratoriju te naglašava da je taj virus prirodnog porijekla. No norveški virolog Birger Sørensen ima u potpunosti suprotno uvjerenje.

Sørensen u intervjuu za švedski Fria Tider tvrdi da novi koronavirus potječe iz laboratorija i da je iz njega greškom procurio. Za njega je jasan dokaz da SARS-CoV-2 ne potječe iz životinjskog svijeta nego iz laboratorija u strukturi tog virusa i njegovoj sposobnosti brzog širenja među ljudima.

Čvrsto vjerujem da se greškom oslobodio. Kad su američke vlasti provele nadzor u Wuhanu 2018. godine, opisale su ga kao rizičan laboratorij, kaže Sørensen.

Ne smatra svoje tvrdnje kontroverznima jer kaže da već postoje dokazani slučajevi curenja drugih virusa iz laboratorija.

Postoje mnogi laboratoriji koji su upropastili stvar te greškom oslobodili virus. Originalni virus SARS-a pušten je u Singapuru, ističe Sørensen govoreći o incidentu koji se dogodio 2003. godine i za koji je službena istraga utvrdila da je rezultat oslobađanja virusa SARS-između ostalog bilo i neprimjereno držanje laboratorijskih standarda, zbog kojih se tim virusom zarazio student.

Mislim da je novi koronavirus procurio ili krajem kolovoza, ili početkom rujna 2019. godine. Postoje mnoge stvari koje to sugeriraju, kaže Sørensen.

Norveški virolog vjeruje da brzina kojom se virus širi među ljudskom populacijom indicira da je je već bio prilagođen za širenje među ljudima u laboratoriju koji istražuje utjecaj virusa na ljudske stanice.

Sørensen isto tako naglašava da nitko dosad nije uspješno dokazao da je taj virus zapravo prirodno evoluirao.

Ne postoji nitko tko bi rekao da se mora dokazati da je taj virus stigao iz prirode. Morate dokazati da je stigao iz prirode jer inače mu je izvor laboratorij, kaže Sørensen.

"Apsolutna besmislica, bez pameti"

Sørensen je o novom koronavirusu objavio dvije studije. Prva je bila o tome kako se novi koronavirus veže na receptore u ljudskim stanicama i objavljena je u znanstvenom časopisu Quarterly Reviews of Biophysics Discovery u svibnju.

Druga studija privukla je kudikamo veću pažnju jer je imala teško zanemariv naslov, Dokazi koji sugeriraju da ovo nije prirodno evoluiran virus. Tu studiju nije objavio niti jedan znanstveni časopis, već su je redom odbijali objaviti. Sørensen je međutim zaradio ogroman broj kritičara, a jedan od njih je i Kristian Andersen, profesor imunologije i mikrobiologije u istraživačkom laboratoriju Scripps u Kaliforniji.

To je apsolutna besmislica, bez pameti te nije čak ni približno znanstveni rad, opisao je studiju Andersen.

Znanstvena zajednica drumom, Sørensen šumom

Međutim, Sørensen je i dalje čvrsto uvjeren u to što govori i smatra da postoji snažna opozicija protiv studija njegova tipa zbog javnih, a ne znanstvenoistraživačkih interesa.

Znanstvena zajednica ne želi raspravljati o problemima koji mogu omesti buduća istraživanja na virusima. Postoji i gledište prema kojem se takvi virusi mogu koristiti i kao oružje te se ono ne bi trebalo odbaciti, zaključuje Sørensen.

Sørensen je virolog koji je poznat norveškoj javnosti. Kad je 2009. godine izbila svinjska gripa, on se u javnosti pojavio zbog svojeg doprinosa u radu na cjepivu. Puno je pozornosti stekao i zbog svojih istraživanja o HIV-u i eboli.

WHO je u studenom napravio plan za provođenje istrage o izvoru pandemije, a istraga će početi u Wuhanu, gdje je službeno i zabilježen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom.

Izvor: Fria Tider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti