Kontroverzni znanstvenik s Harvarda predvodi tim koji će tragati za tragovima izvanzemaljske tehnologije, ali i NLO-ima

Mogućnost izvanzemaljske tehnologije koja omogućuje putovanje između zvijezda i galaksija odavno budi maštu svemirskih entuzijasta, iako ne postoje pravi dokazi da ta tehnologija postoji.

Branimir Vorša | 27.07.2021. / 09:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni tim znanstvenika predvođenih Avijem Loebom, profesorom znanosti na odsjeku astronomije na Sveučilištu Harvard, tragat će za dokazima koji bi mogli predstavljati izvanzemaljske tehnološke civilizacije. Njihov projekt nazvan je Galileo i prema Loebovim riječima, cilj im je koristiti umjetnu inteligenciju za proučavanje podataka dobivenih astronomskim promatranjima, na takav način koji bi omogućio otkrivanje međuzvjezdanih putnika, struktura koje su izgradili izvanzemaljci te neidentificirane zračne fenomene (NZF, ili šire poznato NLO).

Znanost ne bi trebala odbiti potencijalna izvanzemaljska objašnjenja zbog straha od društvene stigme ili kulturoloških preferencija koje nisu u skladu sa znanstvenom metodom nepristrane, empirijske istrage, ističe Loeb.

Mi se moramo usuditi pogledati kroz nove teleskope, u doslovnom i figurativnom smislu, dodaje.

Loeb je široj javnosti poznat po tome što zagovara teoriju da su ljudi već imali susrete s primjerima izvanzemaljske tehnologije, nakon što je svemirsko tijelo neobičnog oblika, nazvano Oumuamua, proletjelo pored Zemlje 2017. godine te identificirano kao komet ili asteroid. Loeb jedan od onih koji tvrde da je možda riječ bila o komadu svemirske opreme koju je izgradila izvanzemaljska tehnologija.

Možemo jedino nagađati može li se Oumuamua objasniti dosad neviđenim prirodnim objašnjenjem, ili se može objasniti tako da otvorimo maštu prema tome da je Oumuamua možda izvanzemaljski tehnološki objekt, sličan vrlo tankom svjetlosnom jedru ili komunikacijskom disku, koji bi se poprilično dobro uklapao u astronomske podatke, Rekao je 2020. Loeb.

Čitav je projekt Galileo, čini se, inspiriran upravo Oumuamuom jer će se rad na tom projektu specifično koncentrirati na potregu i proučavanje sličnih objekata, piše na stranicama Sveučilišta Harvard.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti