Kontroverznu deklaraciju o novoj COVID strategiji potpisali brojni lažni stručnjaci

Velika Barringtonova deklaracija je proteklog tjedna privukla veliku pozornost. Potpisali su je i akademici sa uglednih sveučilišta popu Oxforda, Cambridgea, Harvarda, Stanforda i drugih, ali dio stručnjaka oštro ju kriztizira tvrdeći kako su njezini postulati "vrlo loša ideja". Potpisali su je i "liječnici" zanimljivih imena...

R. S. | 10.10.2020. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otvoreno pismo u kojemu više 15 tisuća liječnika, znanstvenika, upućenih predavača i sličnih poziva da se ukinu pravila i mjere i nastavi sa životom kakav je bio prije pojave koronavirusa, potpisali su i brojni – izmišljeni likovi.

Dio svijeta nade polaže u kolektivni imunitet koji bi trebao okončati epidemiju, a potpisnici tzv. Velike Barringtonove deklaracije pozivaju da se izoliraju osjetljive skupine, poput umirovljenika i kroničnih bolesnika dok se mladi i zreli trebaju pustiti „na slobodu“ kako bi razvili imunitet.

Istražujući tko stoji iza takvih apela Sky News otkrio je kako su brojna imena na popisu potpisnika zapravo – lažna. Potpisali su ga i brojni samoprozvani homeopati, raznorazni terapeuti koji su u svojim djelatnostima naveli masažu, hipnozu i mongolsko khoomii pjevanje. 

Jedan navodni stručnjak potpisao se prvim stihom popularne Macarene, a drugi naveo da živi „na sveučilištu tvoje mame“, prenosi The Guardian.

Deklaracija je proteklog tjedna privukla veliku pozornost. Potpisali su je i akademici sa uglednih sveučilišta popu Oxforda, Cambridgea, Harvarda, Stanforda i drugih.

Svoj potpis na nju može dati bilo tko na internetskim stranicama ako priloži svoju e-mail adresu, grad, poštanski broj i ime. Također potpisnici daju informaciju kojom se djelatnosti bave – je li znanstvenik, medicinski djelatnik ili zainteresirani građanin. Nije jasno kako su se lažni potpisi pojavili na popisu i koliko ih uopće tamo stoji, no dio znanstvene zajednice već se jasno pobunio protiv zaključaka ove deklaracije.

Dr. Michael Head, istraživač na sveučilištu Southampton izjavio je kako je deklaracija „vrlo loša ideja te izrazio sumnju da bi se osjetljive skupine uspjele boriti s virusom kada bi on postao sveprisutan. Neki ističu da bi ispunjenje prijedloga iz deklaracije dovelo do „apartheida“ temeljenog na dobi jer bi svi stariji od 65 godina završili izolirani i bez kontakata.

Također, deklaraciji se spočitava što je nigdje ne spominje sve više dokazanu bolest dugog COVID-a zbog koje brojni mlađi ljudi duže vrijeme pate od posljedica infekcije koronavirusom.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti