Korak u budućnost: Zbog autonomnih taksija na hrvatskim cestama mijenja se i Zakon

Prema radnoj verziji dokumenta, robot-taksi moći ćete naručiti putem elektroničke aplikacije u kojoj putnik unaprijed vidi rutu putovanja i maksimalnu cijenu.

Hina | 25.03.2023. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Radna skupina Ministarstva prometa radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojima bi se zakonski omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila u svakodnevnu upotrebu, doznaje Jutarnji list.

Taksi bez vozača u Kini VIDEO: Ima li vozača u taksiju? Evo kako izgleda vožnja u robotaksiju

To je prvi pokušaj da se u tom zakonu propiše korištenje autonomnih vozila u javnom prometu, piše dnevnik u broju od subote.

Prema prijedlogu koji je na stolu i uskoro bi trebao ići u javnu raspravu, pravila za autonomni taksi ne razlikuju se od onih za "obični".

Za korištenje autonomnih vozila kao robot-taksija, kako se u široj javnosti kolokvijalno nazivaju, operater će morati prvo ishoditi licencu za javni prijevoz putnika u unutarnjem prometu automatiziranim vozilom te će smjeti ukrcati i iskrcati putnike i početi vožnju samo na području za koje je licenca ishođena.

Semafor Znanstvenici predlažu uvođenje još jednog svjetla na semaforima

Sva autonomna taksi vozila moći će koristiti postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prijevoza. Isto tako, kao i ostala taksi vozila moći će koristiti posebno obilježene vozne trake.

Prema radnoj verziji dokumenta, robot-taksi moći ćete naručiti putem elektroničke aplikacije u kojoj putnik unaprijed vidi rutu putovanja i maksimalnu cijenu.

Riječ je o zakonskoj podlozi koja će Mati Rimcu omogućiti uvođenje autonomnih taksi vozila, što on najavljuje već više od godinu dana. Prema najavama, usluga je trebala biti dostupna krajem ove godine, ali je sve prolongirano za godinu dana, odnosno za kraj 2024. godine, piše Jutarnji list.

Slika nije dostupna Rimac ima ambiciozne planove: Hoćemo li se 2024. godine Zagrebom voziti u autonomnim električnim taksijima?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti