Znanstvenici predlažu uvođenje još jednog svjetla na semaforima

Novi svjetlo imalo bi smisla jednom kada na cestama bude veći broj autonomnih automobila, a njegovim bi se korištenjem ubrzao protok vozila pa čak i uštedjelo na gorivu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2023. / 13:23

Semafor (Foto: Getty Images)

Kada, odnosno ako jednom autonomna vozila postanu čest prizor na cestama, neke bi se stvari trebale promijeniti. Prvo, ljudi bi se trebali priviknuti na neke njihove specifičnosti u vožnji, ali trebalo bi prilagoditi i infrastrukturu takvim vozilima.

Policija zaustavila autonomni automobil Zbog robotaksija pozvana hitna pomoć, spasioci se šokirali kada su saznali o čemu se radi

Jedna od tih potencijalnih prilagodbi mogla bi se odnositi i na semafore, odnosno uvođenje dodatnog svjetla na semaforima koje bi moglo ubrzati promet i prolazak automobila kroz raskrižja. Tako barem pokazuju simulacije znanstvenika sa Sveučilišta iz Sjeverne Karoline, a u kojima je dio automobila koji se kretao virtualnim cestama bio autonoman.

Prema tom prijedlogu znanstvenika, kada se raskrižju približava veći broj autonomnih vozila, na semaforu bi se upalilo to novo svjetlo koje bi obavijestilo sve sudionike u prometu da je semafor u koordinaciji s autonomnim automobilima i tehnologijom. Kada se to svjetlo upali, to neće biti znak vozačima da se zaustave, uspore ili slično, već da trebaju pratiti autonomno vozilo ispred sebe. Dakle, ako ono ulazi u raskrižje, treba ga slijediti, a ako se zaustavi i automobili iza njega trebaju se zaustaviti. To svjetlo, dakle, samo je obavijest vozačima kako tehnologija koja upravlja semaforima komunicira s automobilima kojima upravljaju računala te zajedno usklađuju kretanje kroz raskrižje kako bi ono bilo što brže i bez stajanja.

Kada broj autonomnih automobila padne ispod određenog postotka, svjetlo će se ugasiti i vozila će morati pratiti klasična prometna pravila.

Slika nije dostupna Pokrenuta istraga zbog prometnih nesreća autonomnih automobila

Dosadašnje simulacije rezultirale su s manje čekanja na semaforima i manjom potrošnjom goriva, a te su brojke sve bolje kako raste udio automobila kojima upravljaju računala. Dok je taj udio između 10 i 30 posto, zabilježeno je manje poboljšanje kada je u pitanju fluidnost prometa i smanjenje čekanja, no ako je broj autonomnih vozila još veći, vrijeme čekanja na raskrižju moglo bi se smanjiti za čak 90 posto.

Svi su ovi rezultati, dakle, dobiveni temeljem simulacija te je, kako bi oni bili precizni, potrebno provesti testiranja u stvarnim uvjetima.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti