Pokrenuta istraga zbog prometnih nesreća autonomnih automobila

Iz NHTSA kažu kako s preliminarnom istragom prvo žele zaključiti koliko su ozbiljni potencijalni problemi i kakve sigurnosne izazove predstavljaju na cesti i za druge sudionike u prometu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2022. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nekoliko prometnih nesreća u kojima su sudjelovali tzv. robotaksiji, američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) pokrenula je istragu u kojoj žele saznati uzrok tih nesreća. U njima su sudjelovali autonomni automobili Cruisea, a čini se kako bi problem mogao biti u njihovom naglom kočenju.

Policija zaustavila autonomni automobil Objavljen i video: Muškarac namjerno izletio pred autonomni automobil, pogledajte kako je vozilo reagiralo

Naime, prema informacijama koje su objavili mediji, ponekad Cruiseovi automobili kojima upravljaju računala mogu naglo zakočiti kada im se sa stražnje strane brzo približe automobili. Jasno, ako se netko brzo približava automobilu ispred sebe, a to vozilo naglo zakoči, jako je teško izbjeći sudar.

Osim naglog kočenja, NHTSA istražuje i Cruise zbog njihovih autonomnih automobila koja su se u nekoliko navrata jednostavno zaustavila nasred ceste i blokirala promet. Takvih slučajeva nije bilo puno, no jasno je koliko oni mogu biti opasni.

Iz NHTSA kažu kako s preliminarnom istragom prvo žele zaključiti koliko su ti problemi ozbiljni i kakve sigurnosne izazove predstavljaju na cesti i za druge sudionike u prometu.

Cruise testira svoj autonomni sustav na modificiranim modelima Chevroletova Bolt EV-a na cestama San Francisca za koje su dobili dozvolu za testiranje svojih robotaksija. Tijekom testiranja zabilježeno je nekoliko problema - pored navedenog, sredinom godine Cruise je morao opozvati oko 80 vozila i nadograditi njihov softver, a zabilježena je i jedna prometna nesreća prilikom skretanja ulijevo, pri čemu je dio krivnje bio i na automobilu koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Policija zaustavila autonomni automobil Autonomni automobili izazvali prometni kaos u San Franciscu

Nakon ove nesreće iz Cruisea su objavili kako se taj problem desio samo jednom u više od 123 tisuće puta koliko su se puta njihovi automobili kojima su upravljala računala našli u sličnoj situaciji. Iz ove kompanije kontaktirali su i novinare Ars Technice i obavijestili ih kako su njihova automobili odvozili skoro milijun i 120 tisuća potpuno autonomnih kilometara u “iznimno kompleksnom urbanom ambijentu” pri čemu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, odnosno niti jedna životno opasna ozljeda.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti