Autonomni automobili izazvali prometni kaos u San Franciscu

U kratko vrijeme zabilježena su najmanje tri slučaja u kojima su Cruiseovi autonomni automobili blokirali promet na cestama tehnološke metropole.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2022. / 12:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cruise je ove godine dobio dozvolu za korištenje svojih autonomnih automobila u San Franciscu te se već neko vrijeme njihovi automobili u kojima nema vozača voze ulicama tog grada. Iako u najvećem broju slučajeva s automobilima i tehnologijom nema problema, do sada ipak nije sve bilo u potpunosti savršeno.

Slika nije dostupna Vatrogasci bijesni na autonomni automobil: Blokirao nam je prolaz i uzrokovao kašnjenje na intervenciju

Već smo pisali o prometnoj nesreći u kojoj je jedan Cruiseov autonomni automobil sudjelovao u San Franciscu. Prema policijskom izvješću, najveću krivnju za nesreću snosi drugi automobil, no Cruise je odmah nakon nesreće promijenio softver kako bi se slične situacije izbjegle i kako bi računalo bolje reagiralo.

Novi problemi za ovu kompaniju zabilježeni su u proteklih nekoliko dana. Srećom, ovog puta nije bilo riječi o prometnoj nesreći, no njihovi su automobili izazvali nekoliko zastoja i prometnih čepova.

Prema SF Gateu, u najmanje tri slučaja tijekom prošlog tjedna njihovi su automobili izazvali su gužve i prometni kaos, pri čemu su u jednom slučaju blokirali autobusnu traku tako da se autobus, ali ni vozila iza njega nisu mogli kretati. Na automobilima su bila upaljena sva četiri žmigavca, a ljudi su se prilično iznenadili kada su shvatili da u njima nema vozača, tako da ni s kim nisu mogli popričati o problemu i zamoliti ih da uklone vozila.

Slična se situacija dogodila i na drugom dijelu San Francisca - autonomni automobil također je ušao u traku za autobuse i zamalo udario jedan bus, pa je vozač morao reagirati, dok se u trećem slučaju Cruiseovo vozilo zaustavilo nasred ceste sa sva četiri upaljena žmigavca.

Slika nije dostupna Pogledajte video: Zbunjeni policajci zaustavili automobil u kojem nije bilo vozača

Glasnogovornik kompanije rekao je novinarima kako su njihova vozila imala "tehničkih izazova" te su postupili u skladu s procedurom u takvim slučajevima. Poslana je ekipa za pomoć, koja je stigla u roku od 20 minuta. Naglasio je kako im je sigurnost najvažniji princip koji slijede te, ako se njihovi autonomni automobili nađu u situaciji za koju nisu sigurni da je mogu sigurno savladati, zaustavit će se, aktivirati žmigavce i obavijestiti ekipu za pomoć. Dodao i je i kako u svim spomenutim slučajevima nije bilo sudara ni ozlijeđenih osoba.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti