Pogledajte video: Zbunjeni policajci zaustavili automobil u kojem nije bilo vozača

Nakon što su zaustavili autonomni automobil, policajci nisu nikoga mogli pitati za prometnu i vozačku dozvolu jer je vozilo bilo prazno, a njime je upravljalo računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2022. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

San Francisco jedan je od gradova koji je automobilskim i tehnološkim kompanijama dao dozvolu za testiranje autonomnih vozila tako da automobili u kojima nema vozača nisu tako rijetka pojava na cestama. Takva vozila u praksi su se pokazala iznimno sigurnima, poštujući ograničenja brzine i prometne znakove.

Slika nije dostupna Cruise u Kaliforniji dobio dozvolu za testiranje robotaksija s putnicima

No jedan automobil Cruisea nedavno je privukao pozornost policije koja ga je zaustavila - službeni razlog zaustavljanja nije poznat, no kako na automobilu nisu bila upaljena svjetla, čini se kako bi upravo to mogao biti problem.

Automobil se prvo zaustavio na semaforu dok je bilo crveno svjetlo, a nakon toga, iako se na trenutak činilo da automobil pokušava pobjeći, zaustavio se poslije križanja. Policajci koji su se okupili oko zaustavljenog automobila na početku su bili prilično zbunjeni kada su vidjeli da nitko ne sjedi na prednjem sjedalu.

Ova je neobična situacija privukla pozornost prolaznika, koji su snimali događaj, a jedan je video objavljen na Twitteru. Na njemu se mogu vidjeti tri policajca koja kruže oko automobila, a jedan od njih razgovarao je na telefon. Kako su objavili na Digital Trendsu, taj je policajac razgovarao s ljudima iz Cruisea - u automobilu je bila prikazana poruka s telefonskim brojem koji je potrebno nazvati u takvim slučajevima.

Naknadno su se putem Twittera oglasili i iz Cruisea. Potvrdili su da je policija zaustavila automobil, no da nije izdana nikakva kazna te su napisali kako surađuju s policijom o načinu interakcije s njihovim autonomnim vozilima. Nisu spomenuli zašto svjetlo na automobilu tijekom noćne vožnje nije bilo upaljeno.

Slika nije dostupna "Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

S obzirom na to da su Cruise i Waymo dobili dozvolu za testiranje svojih automobila bez vozača u San Franciscu, slične scene zaustavljanja vozila u kojima neće biti vozača možemo očekivati i u budućnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti