Cruise u Kaliforniji dobio dozvolu za testiranje robotaksija s putnicima

Dozvola Cruiseu omogućuje da se u njihovim taksijima u kojima nema vozača prevoze putnici, no te se vožnje ne smiju naplaćivati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2021. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme tema robotaksija postala je aktualna i u Hrvatskoj. Iako se čini gotovo nemogućim da će se za 3 godine Zagrepčani voziti u automobilima bez vozača, nadamo se kako će takvi ambiciozni planovi jednom zaista postati stvarnost. Put do toga je dugačak, pogotovo u zemlji poput Hrvatske, ali ipak ne i nemoguć. To možemo vidjeti na primjeru kompanije Cruise, koja je dio General Motorsa, a u nju su uložile i brojne druge velike tvrtke poput SoftBanka, Microsofta i Honde.

Slika nije dostupna Investicija Microsofta u Cruise: Korak bliže komercijalizaciji autonomnih i električnih vozila

Cruise je prošle godine dobio dozvolu za testiranje svojih autonomnih vozila na cestama San Francisca, a prošli tjedan dobili su dozvolu za prijevoz putnika u svojim robotaksijima. U automobilima dakle neće biti vozača, već će za upravljanje biti zaduženo računalo, a Cruise neće smjeti naplaćivati vožnje. Barem ne još. Također, kompanija je obvezna objaviti sigurnosni plan za putnike, kao i podnositi kvartalne izvještaje o tijeku testiranja.

Treba naglasiti kako je Cruise prva kompanija koja je dobila tu dozvolu u Kaliforniji, dok ostale kompanije koje pružaju usluge autonomne vožnje (uključujući i Waymo) imaju dozvole za testiranje vožnje s putnicima u vozilu, no u automobilu mora biti i vozač. Waymo je sličnu dozvolu dobio još ranije u Arizoni te njihova vozila mjesecima prevoze putnike u taksijima u kojima nema vozača. Do sada nije bilo većih problema s njihovim servisom, a i putnici su manje-više zadovoljni te dio njih vožnju robotaksijem smatra - dosadnom. Naime, računala su oprezna u vožnji, drže razmak, ne riskiraju, nema naglog povećanja brzine itd.

Slika nije dostupna Isplatile su se "godine krvi, znoja i suza": Oduševljeni direktor Cruisea bocnuo Google i najavio revoluciju na ulicama San Francisca

Dok Cruise danas za autonomnu vožnju koristi klasične automobile, odnosno modele Chevrolet Bolt EV opremljene autonomnom tehnologijom, za budućnost u kojoj neće biti vozača tvrtka je pripremila poseban automobil. Riječ je o modelu Origin, koji je u potpunosti prilagođen autonomnoj vožnji te u njemu nema volana, papučica za gas i kočnice, već je unutrašnjost u potpunosti posvećena što komfornijem prijevozu putnika.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti