Investicija Microsofta u Cruise: Korak bliže komercijalizaciji autonomnih i električnih vozila

Velika investicija i partnerstvo između Microsofta i Cruisea te GM-a trebala bi utjecati na bržu komercijalizaciju automobila kojima upravljaju računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2021. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je prva velika tehnološka kompanija koja je goleme resurse usmjerila na tržište autonomnih automobila i, čini se, u tome je najdalje dogurala. Prema broju glasina koje mrežom kruže u zadnje vrijeme, ovo je tržište zanimljivo i Appleu koji bi mogao predstaviti vlastiti električni i (djelomično) autonomni automobil. Ipak, Apple Car ne treba očekivati uskoro te će proći više godina dok ne saznamo što su smislili Appleovi inženjeri.

Slika nije dostupna Isplatile su se "godine krvi, znoja i suza": Oduševljeni direktor Cruisea bocnuo Google i najavio revoluciju na ulicama San Francisca

Ovaj tjedan još je jedna kompanija djelomično zakoračila na tržište električnih i autonomnih automobila – Microsoft. Za razliku od Googlea i Applea koji su krenuli putem razvoja vlastitih automobila i vlastite autonomne tehnologije, Microsoft se odlučio na investiciju u Cruise te predvodi novu rundu financiranja tešku čak dvije milijarde dolara, nakon koje se vrijednost te kompanije popela na 30 milijardi dolara.

Cruise je kompanija za razvoj električnih i autonomnih vozila koju je kupio GM, no zanimljivo, nakon akvizicije omogućili su i drugim tvrtkama investiranje u Cruise. Do sada su postigli veliki napredak te su krajem prošle godine dobili dozvolu za testiranje potpuno autonomnih vozila u San Franciscu, što će dodatno ubrzati i poboljšati testiranja i razvoj automobila u kojima nema vozača.

Investicija i partnerstvo s Microsoftom uključuje korištenje cloud platforme Azure u nadolazećem autonomnom taksi-servisu Cruisea i to po pristupačnijim cijenama. S druge strane, pojašnjavaju na Tech Crunchu, Microsoft će dobiti priliku u stvarnim uvjetima testirati (i unaprijediti) sustave koji upravljaju strojnim učenjem i robotikom u autonomnim vozilima.

Slika nije dostupna Neke vam se scene sigurno neće svidjeti: Pogledajte video snimljen iz automobila kojim upravlja računalo

Predsjednica i izvršna direktorica GM-a Mary Barra iznimno je zadovoljna suradnjom s Microsoftom koja će ubrzati komercijalizaciju njihovih električnih samovozećih automobila, dok će korištenje Azurea omogućiti dodatne benefite pri lansiranju 30 novih električnih vozila, koliko planiraju predstaviti do 2025., kao i stvoriti nove poslove i servise koji će potaknuti razvoj.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti