Google je prva velika tehnološka kompanija koja je goleme resurse usmjerila na tržište autonomnih automobila i, čini se, u tome je najdalje dogurala. Prema broju glasina koje mrežom kruže u zadnje vrijeme, ovo je tržište zanimljivo i Appleu koji bi mogao predstaviti vlastiti električni i (djelomično) autonomni automobil. Ipak, Apple Car ne treba očekivati uskoro te će proći više godina dok ne saznamo što su smislili Appleovi inženjeri.

Cruise Isplatile su se "godine krvi, znoja i suza": Oduševljeni direktor Cruisea bocnuo Google i najavio revoluciju na ulicama San Francisca

Ovaj tjedan još je jedna kompanija djelomično zakoračila na tržište električnih i autonomnih automobila – Microsoft. Za razliku od Googlea i Applea koji su krenuli putem razvoja vlastitih automobila i vlastite autonomne tehnologije, Microsoft se odlučio na investiciju u Cruise te predvodi novu rundu financiranja tešku čak dvije milijarde dolara, nakon koje se vrijednost te kompanije popela na 30 milijardi dolara.

Cruise je kompanija za razvoj električnih i autonomnih vozila koju je kupio GM, no zanimljivo, nakon akvizicije omogućili su i drugim tvrtkama investiranje u Cruise. Do sada su postigli veliki napredak te su krajem prošle godine dobili dozvolu za testiranje potpuno autonomnih vozila u San Franciscu, što će dodatno ubrzati i poboljšati testiranja i razvoj automobila u kojima nema vozača.

Investicija i partnerstvo s Microsoftom uključuje korištenje cloud platforme Azure u nadolazećem autonomnom taksi-servisu Cruisea i to po pristupačnijim cijenama. S druge strane, pojašnjavaju na Tech Crunchu, Microsoft će dobiti priliku u stvarnim uvjetima testirati (i unaprijediti) sustave koji upravljaju strojnim učenjem i robotikom u autonomnim vozilima.

Ubrzavanje dok vozilo prolazi kroz raskrižje Neke vam se scene sigurno neće svidjeti: Pogledajte video snimljen iz automobila kojim upravlja računalo

Predsjednica i izvršna direktorica GM-a Mary Barra iznimno je zadovoljna suradnjom s Microsoftom koja će ubrzati komercijalizaciju njihovih električnih samovozećih automobila, dok će korištenje Azurea omogućiti dodatne benefite pri lansiranju 30 novih električnih vozila, koliko planiraju predstaviti do 2025., kao i stvoriti nove poslove i servise koji će potaknuti razvoj.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju