Neke vam se scene sigurno neće svidjeti: Pogledajte video snimljen iz automobila kojim upravlja računalo

Ubrzani video pokazuje kako izgleda vožnja u autonomnom vozilu, ali i kako je i dalje riječ o tehnologiji koja nije usavršena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2020. / 14:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno su se u Cruiseu, odjelu za autonomnu vožnju GM-a, pohvalili činjenicom da su dobili dozvolu od regulatora za početak testiranja autonomnih automobila u kojima neće biti vozača. Dozvolu su dobili za San Francisco, a već krajem godine na cestama tehnološke metropole mogli bismo očekivati prva vozila koja će biti potpuno prazna, a kojima će upravljati samo računala.

Slika nije dostupna Isplatile su se "godine krvi, znoja i suza": Oduševljeni direktor Cruisea bocnuo Google i najavio revoluciju na ulicama San Francisca

Treba naglasiti da su računala u automobilima Cruisea već odvozila brojne kilometre te su po vozačkom stažu postala veterani, no sve to vrijeme u vozilima su bili backup vozači, spremni ispraviti njihove pogreške. U budućnosti u automobilima više neće trebati biti vozača spremnih na preuzimanje kontrole, sve će biti u rukama računala.


A kako izgleda vožnja u takvom autonomnom vozilu, iz Cruisea su objavili početkom ove godine. U videozapisu koji traje nešto manje od 18 minuta, no koji je ubrzan, možete vidjeti ponašanje automobila u prometu tako da znamo što možemo očekivati kada autonomna vozila preuzmu ceste. Na prvi pogled video ne otkriva ništa spektakularno i nikakve pogreške računala, ali na stranici Jalopnik usporili su video i dobro ga pregledali te, kada se ponovno pogleda usporeno, jasno je kako se ljudima neke scene neće svidjeti.

Npr. kretanje pored parkiranih vozila čini se normalnim, no kada se video uspori, jasno je kako se automobil prilično konstantno kreće lijevo-desno. Također, računalo je zbunila i tročlana obitelj na biciklima koja se vozila unutar svoje staze te ih vozilo nije prestiglo, već je ubrzavalo i usporavalo.

Na Jalopniku naročito upozoravaju na situacije u kojima je automobil krenuo u raskrižje ravno, dok je s lijeve strane u raskrižje ulazilo drugo vozilo. Na brzoj snimci tako nešto nije toliko primjetno, no analiza usporene snimke i praćenje povećanja brzine Cruiseva vozila otkriva kako automobil nije primijetio motor niti dva automobila koja su ulazila u raskrižje te, dok su ta vozila prolazila, Cruise nije usporio ni stao, već je računalo ubrzavalo. Zabilježena je i situacija u kojoj je vozilo pri skretanju ulijevo prvo u raskrižju krenulo prema desno i tek onda skrenulo ulijevo.

Riječ je, ponovimo, o snimci staroj desetak mjeseci, što je dovoljno vremena da se algoritam usavrši i riješe takvi nekakvi problemi, no svakako je i pokazatelj koliko je autonomna tehnologija, iako iznimno napredna, i dalje nesavršena te da su greške moguće.

Izvor: Jalopnik
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti