Objavljen i video: Muškarac namjerno izletio pred autonomni automobil, pogledajte kako je vozilo reagiralo

Iz nepoznatog razloga muškarac se odvojio od grupe prijatelja s kojima je bio na pločniku i iskočio pred vozilo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2022. / 18:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tko je bolji vozač - računalo ili čovjek? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, no autonomna vozila Wayma i Cruisea dosad su se na cesti pokazala prilično pouzdanima, iako, naravno, ne i savršenima.

Zabilježene su situacije u kojima su vozila kojima upravljaju računala sudjelovala u prometnim nesrećama, no u većini je slučajeva krivnja bila na ljudima koji su upravljali drugim automobilima. Često se nakon takvih situacija analizira vožnja i mijenja algoritam kako bi računala u budućnosti mogla bolje reagirati na situaciju i izbjeći potencijalne prometne nesreće.

  Slika nije dostupna Izvršni direktor Volkswagena očekuje autonomna vozila na cestama do 2030. godine

Računala imaju brojne prednosti nad ljudima kao vozačima - mogu voziti satima bez prestanka i nikada se neće umoriti, nema problema s alkoholom, opijatima, gledanjem mobitela tijekom vožnje i drugim situacijama zbog kojih ljudima može pasti koncentracija ili mogu skrenuti pogled s ceste, što bi u nekim situacijama moglo biti pogubno.

Jedna takva situacija zabilježena je u San Franciscu i možemo se samo pitati što bi se dogodilo da je automobilom upravljala osoba čija koncentracija u tom trenutku nije bila na visini. Naime, izvršni direktor kompanije za razvoj autonomnih automobila Cruise Kyle Vogt na Twitteru je objavio video snimljen iz njihova automobila kojim je upravljalo računalo, a pred koji je iskočio jedan muškarac.

U videu možemo vidjeti i animirani prikaz okoline automobila te se jasno vidi kako je računalo detektiralo grupu osoba na pločniku iz koje se muškarac iz nepoznatog razloga izdvojio i naglo skočio pred automobil. Srećom, računalo je bilo na visini zadatka i na vrijeme se zaustavilo, tako da nitko nije nastradao, a muškarac se vratio na pločnik.

  Autonomni autobus "To je budućnost": Seul dobio prvi samovozeći autobus

Uz video Kyle Vogt napisao je kako je takvo ponašanje sramota za ljude, no naglasio je kako je ponosan na tehnologiju svoje kompanije koja je savršeno reagirala.

Trenutačno se cestama San Francisca vozi stotinjak Cruiseovih autonomnih automobila, a većina vožnji obavlja se u noćnim satima kada je manje prometno na cestama.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti