Korisnici Bookinga na udaru hakera: Uspješnim prijevarama ispraznili su račune gostiju

Iako sam Booking nije hakiran, kriminalci su napali hotele s kojima surađuju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2023. / 11:45

Pretraga smještaja putem interneta (Foto: Getty Images)

Novi problemi za popularan servis za pronalaženje i iznajmljivanje smještaja. Nakon što su se ove godine brojni iznajmljivači žalili na kašnjenje s isplatama, sada su se problemi pojavili i za same korisnike, odnosno goste koji smještaj rezerviraju putem ove platforme.

Pretraga smještaja putem interneta Booking.com kasni s isplatama iznajmljivačima, a iznenadit ćete se kada vidite kako su poslovali ove godine

Krivnja u ovom slučaju nije na samom Bookingu, već na hotelima koji su se našli na udaru hakera, no najveće žrtve na kraju su korisnici koji novac, umjesto hotelima, uplaćuju na račune hakera. S ovom vrlo uspješnom prijevarom kriminalci su već zaradili veliki novac te će i dalje pokušavati primjenjivati istu taktiku.

Prvi korak u ovoj prijevari jest, korištenjem dobro poznatih hakerskih taktika, dokopati se podataka za pristup platformi za rezervacije samih hotela. Jedna od takvih taktika jest da hotelu pošalju mail u kojem tvrde da su ranije boravili u tom hotelu, no da im je tamo ostala putovnica. U tom mailu šalju i link na Googleov disk na kojem se navodno nalazi fotografija putovnice. Umjesto fotografije, na računala se tada preuzima maliciozni softver Vidar Infostealer koji automatski pretražuje računala hotela za pristup Bookingu.

Ako, odnosno kada se dokopaju portala Bookinga unutar hotelske platforme, hakeri imaju pristup podacima o svim osobama koje se trenutačno nalaze u hotelu ili su rezervirali smještaj putem tog servisa. Kada imaju pristup tim podacima, sa službene Bookingove aplikacije kontaktiraju korisnike s rezervacijama i obavještavaju ih da moraju platiti smještaj ili će im hotel otkazati rezervaciju. Oni koji se odluče na plaćanje, novac na kraju ne uplate hotelu, već prevarantima.

Booking.com EK blokirao Bookingovu kupnju švedske platforme za rezervaciju avionskih karata

Ova je prijevara iznimno uspješna tako da hakeri sada na forumima dark weba kupuju podatke za pristup portalima hotela koje plaćaju i po 2 tisuće eura. Razlog zašto hakeri imaju tako veliki uspjeh te su već izvukli veliki novac jest što zahvaljujući tim podacima imaju pristup svim gostima hotela koji su rezervirali smještaj i mogu ih kontaktirati putem službene aplikacije tako da gosti teško mogu posumnjati da je riječ o nekakvoj prijevari.

BBC je kontaktirao Booking vezano uz ovaj problem te su iz kompanije odgovorili da, iako nije riječ o sigurnosnom propustu s njihove strane, njihovi stručnjaci surađuju s partnerima kako bi im pomogli u poboljšanju sigurnosti, uključujući i pomoć vezanu uz povrat sredstava gostiju koji su prevareni.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti