Jeste li spremni da vam sljedeći godišnji odmor isplanira osobni AI planer?

Ako volite putovati, ali vam je mrsko planiranje, možda je ovo baš za vas.

Martina Čizmić | 03.07.2023. / 13:59

Bookingov AI planer putovanja (Foto: Booking.com)

Za jedne je planiranje putovanja čisto zadovoljstvo. Za druge prava muka koja zahtjeva puno čvrste volje i vremena. No, biste li svoje sljedeće putovanje prepustili organizatoru iza kojeg stoji umjetna inteligencija?

Upravo se tome nadaju u Bookingu, koji su najavili svoj novi planer putovanja pogonjen umjetnom inteligencijom. Planer putovanja napravljen na temelju postojećeg modela strojnog učenja na Bookingovoj platformi u kombinaciji s tehnologijom ChatGPT-a, trenutno je dostupan tek odabranim korisnicima u SAD-u, no iz tvrtke najavljuju da će s vremenom biti dostupan svima. 

NASA Bilo kuda, AI svuda: NASA razvija svemirski chatbot za astronaute

Putnici AI planeru putovanja mogu postavljati opća pitanja vezana uz putovanja, kao i određena pitanja za podršku u bilo kojoj fazi planiranja putovanja, uključujući pregledavanje potencijalnih odredišta i opcija smještaja, pružanje ideja za putovanje na temelju potreba i zahtjeva pojedinačnih putnika, kao i kreiranje planova putovanja za određeni grad, zemlju ili regiju.

Također, mogu opisati što traže na općenit i određen način, postavljati pitanja i precizirati pretraživanje u stvarnom vremenu te vidjeti nove opcije u samo nekoliko sekundi - od traženja inspiracije za romantična odredišta na plaži na Karibima do usmjeravanja na određeni popis kuća za odmor za četveročlanu obitelj, s klima-uređajem i bazenom.

Rezultati nisu samo tekstualni, već i vizualni u obliku popis odredišta i smještajnih objekata, uključujući informacije o cijenama, s dubinskim vezama na više detalja. Putnici će u aplikaciji lako moći skočiti između razgovora s planerom i samog sučelja Booking.com aplikacije. 

Naš primarni cilj u Booking.com-u uvijek je bio iskoristiti tehnologiju kako bismo olakšali putovanja, rekao je Glenn Fogel, glavni izvršni direktor Bookinga. Nedavna dostignuća generativne umjetne inteligencije ubrzavaju posao koji smo godinama radili sa strojnim učenjem na unapređenju i poboljšanju svakog aspekta korisničkog iskustva na našoj platformi, bilo da se radi o optimiziranju pravog redoslijeda za prikaz fotografija objekta do prikazivanja najrelevantnijih recenzija. Naš novi AI planer putovanja jednostavno je sljedeći korak naprijed u našem sadašnjem putovanju kroz istraživanje kako možemo unijeti još više vrijednosti, a nadamo se i užitka, u cijeli proces planiranja putovanja.

Žena za računalom, ilustracija Upoznajte Hrvojku, državnu službenicu koja će vam prevesti sve što treba na bilo koji europski jezik

Naš novi AI planer putovanja pruža neke zaista uzbudljive mogućnosti za pomoć našim korisnicima pri planiranju i traženju opcija putovanja na vrlo prirodan, ljudski način, rekao je Rob Francis, glavni tehnički direktor Bookinga. Često se od ljudi traži da se prilagode ograničenjima tehnologije kako bi radili ono što žele, ali s generativnom umjetnom inteligencijom možemo započeti s razgovorima jedan na jedan s našim korisnicima pod njihovim uvjetima, slično kao što biste počeli razgovarati o planiranju putovanja sa svojim partnerom ili prijateljima. To je tek početak, ali ovdje imamo puno prostora za istraživanje kako bismo uveli inovacije i dodatno povezali iskustvo putovanja na Bookingu, a sve to na siguran, etičan i inkluzivan način.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti