Bilo kuda, AI svuda: NASA razvija svemirski chatbot za astronaute

Iz NASA-e kažu kako će astronauti u budućnosti moći razgovarati sa svemirskim vozilima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2023. / 10:51

NASA (Foto: Afp)

Nakon što je krajem prošle godine javnosti predstavljen ChatGPT, na tržištu su se pojavili brojni chatbotovi i alati bazirani na umjetnoj inteligenciji različitih namjena. Od alata s kojima samo možete razgovarati, pretraživati internet, upitati za savjete i slično pa do alata koji mogu stvarati iznenađujuće dobar glazbeni, video i slikovni sadržaj.

Nadzor civila, ilustraacija Zabrinjavajuće izvješće: Američke tvrtke koriste AI alate vojne razine za nadzor običnih civila

NASA sada želi otići korak dalje te su najavili razvoj svemirskog AI chatbota. Naime, američka svemirska agencija razvija chatbot u stilu ChatGPT-a s kojim će astronauti moći razgovarati, odnosno od njega tražiti savjete vezano uz načine na koji će obavljati eksperimente u svemirskom okruženju, izvoditi neke manevre s letjelicama i svemirskom postajom itd. Umjesto traženja informacija po kompliciranim uputama, sve što bi astronauti trebali napraviti jest postaviti upit alatu poput ChatGPT-a i odmah će dobiti odgovor i upute što napraviti.

Ideja je doći do točke u kojoj ćemo imati konverzacijsku interakciju sa svemirskim vozilima koja također razgovaraju s nama o upozorenjima, zanimljivim saznanjima koje vide u sunčevom sustavu i dalje. To više nije znanstvena fantastika, komentirala je korištenje AI-a u svemiru stručnjakinja za AI iz Googlea Larissa Suzuki.

Plan agencije je da se ovaj chatbot koristi na Lunar Gatewayu, svemirskoj stanici koji bi u budućnosti trebala kružiti oko Mjeseca i davati podršku za misiju povratka astronauta na Mjesec Artemis. Na stranici za traženje podrške malim kompanijama koje će razvijati tehnologiju za Lunar Gateway naglašava se kako će se, među inim, od njih zahtijevati korištenje umjetne inteligencije i strojnog učenja za upravljanje raznim sustavima, autonomnim operacijama itd. U takvim slučajevima umjetna inteligencija trebala bi pomoći u popravljanju grešaka, ispravljanju neučinkovitosti u prijenosu podataka i drugim problemima.

Bazen AI Baywatch: Umjetna inteligencija spašava ljude od utapanja u bazenima

S obzirom na to da u takvim situacijama ne mogu poslati inženjere u svemir da poprave softver, u tome bi trebala pomoći upravo umjetna inteligencija, odnosno alati bazirani na AI-u.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti