AI Baywatch: Umjetna inteligencija spašava ljude od utapanja u bazenima

Sustav AI Lifeguard uključuje kamere koje prate bazene i u slučaju nekih neuobičajenih aktivnosti odmah upozorava spasioce.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.06.2023. / 11:43

Bazen (Foto: Getty Images)

Iako su prva poveznica koju mnogi imaju sa spasiocima na plažama mladići i djevojke u narančastom koji trče po pijesku s plutačama u ruci, za sigurnost kupača, barem na bazenima, u budućnosti bi se mogla brinuti i umjetna inteligencija. Koliko će biti uspješna u tome, pokazat će testiranje sustava AI Lifeguard koje traje već duže vrijeme na bazenima u njemačkom Wiesbadenu.

Umjetna inteligencija, ilustracija Stručnjakinje upozoravaju: Umjetna inteligencija nije čarolija, iza nje se skriva puno ljudskog rada

Testiranje je počelo na unutarnjim bazenima još 2020. te su oko jednog bazena postavljene četiri kamere koje nadgledaju i snimaju kretanje vode i plivača i te snimke onda analizira AI algoritam. Ako algoritam prepozna neke nepravilnosti, odnosno neuobičajenost u kretanju vode ili pokretima plivača, automatski pošalje upozorenje spasiocima. Upozorenje šalje putem pametnog sata - osim zvučnog upozorenja, na ovom uređaju pojavi se i crvena točka s lokacijom na kojoj je sustav primijetio nepravilnosti kako bi se spašavanje dodatno ubrzalo.

Na početku je sustav slao brojna lažna upozorenja jer je umjetna inteligencija imala problema s prilagodbom na različite načine plivanja u bazenu, no na temelju povratnih informacija spasioca oko svakog upozorenja, AI je s vremenom naučila prepoznavati većinu pokreta plivača, uključujući i one rijetke. Treba naglasiti kako sustav prepoznaje samo obrise kupača tako da nema straha oko kršenja privatnosti, a još jedna korisna opcija jest što može prepoznati ako se dijete u bazenu udalji od roditelja te će sustav i u tom slučaju upozoriti spasioca.

Jasno je kako softver nikada neće moći zamijeniti spasioce i to nikada ne treba očekivati, no ovakva uporaba umjetne inteligencije svakako može povećati sigurnost i omogućiti dodatnu zaštitu plivačima, odnosno dodatnu pomoć spasiocima.

Slušanje glazbe, ilustracija Koja će pjesma biti hit? Vaš mozak i umjetna inteligencija to znaju odmah

Nakon što faza testiranja i treniranja bude gotova, plan je početi koristiti ovaj sustav i na drugim bazenima u ovom njemačkom gradu i okolici. Iako cijena nije jeftina i za bazen u kojem su počeli s testiranjima iznosi od 32 do 42 tisuće dolara godišnje, jasno je kako ljudski život nema cijenu: Ako se pokaže korisnim samo jednom u deset godina i spasi nečiji život, tada je svaki uloženi cent vrijedan, komentirao je Thomas Baum, koji upravlja bazenima u tom gradu.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti