Šef Airbnba iznimno je pozitivan prema umjetnoj inteligenciji i smatra kako će se zbog nje pokrenuti brojni novi startupovi

Zbog AI-a porast će produktivnost zaposlenika, čime će se smanjiti potražnja za novim ljudima, no to nije nužno loša vijest.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2023. / 09:16

Brian Chesky (Foto: Afp)

Danas je jako teško previdjeti kako će izgledati tržište rada za nekoliko godina. Ono što je već sada jasno jest da će na njega značajno utjecati umjetna inteligencija koja će na sve većem broju radnih mjesta zamijeniti ljude te se postavlja pitanje što će ti ljudi raditi. Predviđanja o budućnosti tržišta su različita. Za jedne budućnost donosi katastrofu i nezaposlenost, dok su drugi iznimno optimistični.

Arvind Krishna Šef Intela smatra da je dobro da će AI uzeti ljudima dio poslova, evo i zašto

O umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na tržište rada na podcastu “This Week In Startups” govorio je jedan od osnivača i CEO Airbnba Brian Chesky. Njegovo je razmišljanje prilično zanimljivo. I pozitivno.

Naime, Chesky naglašava kako će zahvaljujući napretku AI-a trenutačni zaposlenici postati učinkovitiji te da će za godinu dana biti produktivniji 30 posto. To će rezultirati manjom potražnjom za novim zaposlenicima, smatra Chesky.

Dok to na prvi pogled zvuči kao loša vijest za sve one koji će tražiti posao, s druge strane to je dobra vijest za sve one koji namjeravaju pokrenuti vlastito poslovanje, odnosno nezaposlenima i onima koji žele promijeniti posao otvorit će se mogućnost puno lakšeg pokretanja vlastite tvrtke.

Prema Cheskyju, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji svi će moći raditi ono što su prije 5 godina mogli raditi samo softverski inženjeri. To će biti odlično za mnoge ljude. Za druge će to biti nevjerojatno disruptivno.

Party Airbnb testira “antiparty” tehnologiju s kojom žele spriječiti organiziranje zabava u unajmljenim kućama i stanovima

Dok su se sve donedavno male i velike (tehnološke) kompanije borile za svakog zaposlenika, situacija se u posljednjih godinu dana promijenila. Mnogi su dobili otkaze, a čini se kako u budućnosti neće biti tolike potražnje za novim zaposlenicima jer će njihov posao moći obavljati umjetna inteligencija. To je sada najavio Chesky, ali još ranije je o tome govorio i prvi čovjek IBM-a kada je rekao kako će u budućnosti smanjiti zapošljavanje jer će na određenim pozicijama, umjesto ljudi, koristiti umjetnu inteligenciju.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti