Napadi na privatnost korisnika interneta nisu nikakva rijetkost. No, neki od njih su tako dobro skriveni da korisnik ni ne zna da je napadnut.

Svjetski stručnjaci za internetsku sigurnost ovih dana su upozorili na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internetskim preglednicima, piše itnews.com. Riječ je o krađi identiteta, a prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektroničke pošte.

Naime, u sandučić elektroničke pošte primite poruku koja vam uopće ne izgleda sumnjivo, a u njoj se nalazi poveznica na internetsku stranicu koja vas vodi do prijave za internet bankarstvo, koja izgleda identično kao prava. No, podaci koje ste upisali nisu poslužili kako bi vas spojili na sustav internetskog bankarstva već su poslani direktno napadaču, koji će vam vrlo vjerojatno u kratkom roku isprazniti račun.

Kako se zaštititi?

Korisnici Mozilla Firefoxa mogu ručno podesiti preglednik da umjesto enkodiranih adresa vide prave na sljedeći način:

-u adresnu traku upišite about:config
-napravite pretragu s ključnom riječi punycode
-dvostrukim klikom na network.IDN_show_punycode mijenjate vrijednost iz false u true

Korisnici Chromea nemaju ovu mogućnost, no ako kopiraju sumnjivu poveznicu u tekstualni procesor, primjerice notepad, umjesto enkodirane adrese prikazat će im se prava. Ako se kopirana adresa ne prikazuje jednako kao u pregledniku već počinje sa znakovima xn-- radi se o enkodiranoj adresi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju