Korisnici Mac računala na udaru: Novi malware krade lozinke i brojeve kreditnih kartica

Dobra je vijest što je malware za sad primijećen samo u malom broju slučajeva i širi se putem torrenta.

Martina Čizmić | 05.07.2020. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dugo godina korisnici Appleovih Mac računala bili su na neki način zaštićeni od virusa i drugih zlonamjernih programa. No, posljednjih se godina to promijenilo.

Posebno upozorenje vlasnicima upravo Mac računala odaslalo je nekoliko tvrtki koje se bave računalnom sigurnošću i to zbog pojave novog zlonamjernog programa (malware) koji cilja upravo njih.

Kako ističu radi se o malwareu ThiefQuest odnosn EvilQuest koji u sebi sadrži nekoliko špijunskih komponenti usmjerenih na krađu korisničkih podataka. Prije svega fokusiran je na sistemske lozinke, financijske informacije i brojeve kreditnih kartica koje brojni korisnici imaju pohranjene na svojim računalima.

Ovaj je malware posebno nezgodan iz nekoliko stvari. Prije svega napisan je tako da cilja samo korisnike Mac računala (malware je obično napisan da radi na svim operativnim sustavima, ne samo jednom), ali i jer se zna skrivati na računalu. Kad jednom uđe u računalo, ističu stručnjaci, malware je gotovo neprimjetan, što mu omogućuje da slobodno iskorištava žrtvu i prikuplja njene podatke.

Dobra je vijest što je malware za sad primijećen samo u malom broju slučajeva. Naime, kako bi ga potencijalna žrtva instalirala na svoje računalo, programiran je tako da iskoristi naivnost žrtve i potakne ju da preuzme na svoje računalo instalacijsku datoteku. Za sad se najčešće širi putem torrenta, što bi značilo da oni korisnici koji ne koriste torrente ne moraju strahovati od ovog malwarea.

Stručnjaci za računalnu sigurnost stoga napominju kako bi aplikacije trebalo preuzimati iz legitimnih izvora i provjerenih trgovina.

Izvor: ThreatPost

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti