Koristite FaceApp? Upravo ste jeftino prodali sve svoje osobne podatke i fotografije Rusima

Svi koji su instalirali aplikaciju dali su dopuštenje autorima aplikacije da bez ikakve naknade koriste njihovo ime, prezime, fotografije, ali i mnogo više.

Martina Čizmić | 17.07.2019. / 13:08

FaceApp, ilustracija (Foto: Zimo)

Posljednjih nekoliko dana društvenim se mrežama šire fotografije na kojima su korisnici umjetno postarani. Aplikacija FaceApp popularna je ne samo među običnim korisnicima već i među poznatim i slavnima. 

 

 

Ella Dvornik (Foto: Instagram) Ella Dvornik uplašila obožavatelje fotografijom na kojoj izgleda kao starica: Na koga vas podsjeća?

No iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se i ona mračna strana. 

Odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uvjete korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

 

 

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja.

U prijevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primjerice, kondome, lijek protiv impotencije ili pak nešto treće.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignorira i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslani u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa. 

Slika nije dostupna Vatreni su ostarjeli pred našim očima, ali bitno da su im frizure postojane

Weinstein je upozorila i kako je to direktno kršenje europske Direktive o zaštiti osobnih podataka (GDPR). 

Računalni stručnjaci već upozoravaju kako bi aplikacija mogla, dugoročno, napraviti više štete nego koristi, no unatoč tome, i dalje ima visoke ocjene na App Storeu i Google Play Storeu.

Zato, ako ste ju instalirali, preporučujemo da ju uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti