Koristite Hotmail, MSN i Outlook? Promijenite lozinke i budite na oprezu

Microsoft je nakon otkrića hakera odmah reagirao i blokirao mu pristup, no procjenjuje se kako je haker bezbrižno "šetao" po truđim računima nekoliko mjeseci.

Martina Čizmić | 16.04.2019. / 09:15

Lozinka (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Korisnici Microsoftovih servisa Hotmail, MSN i Outlook nemaju sreće ovih dana. Nakon što je Microsoft priznao kako su njihovi e-mail servisi bili kompromitirani, odaslali su još jedno upozorenje.

Naime, haker je uspio upasti u korisnički sustav koji servisira korisnike e-mail servisa i tako došao do određenog broja lozinki, e-mail adresa, ali i samih e-mailova.

Microsoft je nakon otkrića haker odmah reagirao i blokirao mu pristup, no procjenjuje se kako je haker bezbrižno "šetao" po truđim računima nekoliko mjeseci.

No, isto su tako upozorili korisnike kako su hakeri mogli imati neovlašten pristup sadržanju njihovih računa i podacima koji se tamo nalaze. Iz Microsofta ističu kako su pojačali nadzor kompromitiranih računa i preporučili korisnicima da promijene svoje lozinke, ali i da budu oprezni prilikom otvaranja e-mail poruka koje dolaze sa sumnjivih adresa, traže bilo kakve osobne informacije ili plaćanje računa te ako ih netko nepoznat traži da naprave nešto neobično.

Korisnici čiji su računi bili na udaru hakera dobit će obavijest od Microsofta o tome s uputama što i kako napraviti dalje.

Iako Microsoft nije precizirao otkud dolaze korisnici koji su oštećeni, stručnjaci ističu da stanovnici EU imaju pravo na odštetu prema GDPR-u. Trebali bi se obratiti svom lokalnom tijelu za zaštitu osobnih podataka i provedbu GDPR-a i zatražiti da pokrenu istragu.

I naravno, obavezno promijeniti lozinku na računu.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti