Apple svake godine predstavlja novu verziju operativnog sustava za svoje uređaje koja donosi poboljšanja i nove opcije, no nisu uvijek svi korisnici zadovoljni s takvim promjenama, a neki noviteti koje je ova kompanija predstavila u posljednjoj verziji iOS-a koja je dostupna od rujna prošle godine poput nemogućnosti isključenja Bluetootha jednim dodirom prsta ili nestanka Night shifta izludili su dio korisnika.

Umjesto, kao ranije, aktiviranja ili deaktiviranja nekih opcija s jednim dodirom prstom po ekranu, sada se te opcije trebaju promijeniti u samim postavkama.

Aktiviranje Night Shifta – ovo je vrlo popularna opcija koja automatski prilagođava boje zaslona na topliji dio spektra kako bi prikaz bio prikladniji za oči. S posljednjom verzijom iOS-a mogućnost aktiviranja Night Shifta nestala je s direktnog popisa brzih opcija (kada prstom prijeđemo s donjeg dijela ekrana prema gore) gdje je bila smještena u prošloj verziji – osim putem opcije Postavke, Night shiftu se i dalje može pristupiti putem brzih opcija tako da se malo duže drži prst na opciji svjetline ekrana pa će se otvoriti novi ekran s opcijama svjetline, Night Shifta i True Tonea.

Isključite mogućnost aplikacijama da vas "žicaju" za ocjene – jedna od stvari koja često iritira korisnike jest žicanje za ocjenu aplikacija – ova se mogućnost jednostavno može isključiti tako da idete na Postavke/iTunes i App Store i pri dnu ekrana isključite opciju ocjene i osvrti unutar aplikacije.

Aktivacija opcije automatske prilagodbe svjetline – u posljednjoj verziji iOS-a pomaknuta je i ova opcija pa ako je želite uključiti ili isključiti potrebno je ići na Postavke/Općenito/Pristupačnost/Prilagodbe zaslona i tu se nalazi opcija auto svjetline.

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Opcija koja je korisnike vjerojatno najviše zasmetala na novom iOS-u jest automatsko aktiviranje Bluetootha ili WiFija svaki put kada bi pokrenuli telefon ili isključili zrakoplovni mod. Naime, iako bi isključili Bluetooth na traci brzog izbornika, ova mreža ponovno bi se naknadno sama uključila, bez da je korisnici sami aktiviraju.

Ovaj problem riješit ćete isključivanjem Bluetootha (i WiFija kome ne treba ova bežična mreža) u glavnom izborniku. Idite na Postavke/Bluetooth (ili WiFi) i tu isključite ove mreže tako da ne morate isključivati svaki dan u brzom izborniku.

Isključivanje automatske reprodukcije videozapisa u App Storeu – za isključivanje ove opcije potrebno je ići u Postavke/iTunes i App Store i tu kliknuti na isključi pod opcijom auto reprodukcije videozapisa.

Promjene screenshota – u novom iOS-u Apple je promijenio i način uređivanja screenshotova. Nakon što snimite prikaz zaslona u donjem lijevom kutu pojavit će se snimka zaslona i dodirom prsta po njoj moći ćete odmah urediti tu sliku – npr. možete je odmah "odrezati" kako bi se vidjela samo slika, a ne i cijeli prikaz ekrana.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju