Koristite ovaj telefon i radite s osjetljivim podacima? Bilo bi dobro da ažurirate sustav

S obzirom na to da greška nije izolirana samo na uređaje na američkom tržištu, bilo bi pametno da i korisnici u Hrvatskoj naprave isto i instaliraju sigurnosno ažuriranje što prije.

Martina Čizmić | 19.08.2024. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Redovita sigurnosna ažuranja operativnih sustava na mobilnim telefonima, nisu ništa uobičajeno. Google otprilike jednom mjesečno izda nekakvo sigurnosno ažuriranje, a proizvođači pametnih telefona još dodatno ubace neko kojim unaprijede korisničko iskustvo i mogućnosti samog telefona.

No, oko jednog sigurnosnog ažuriranja digla se prilična buka u SAD-u. Naime, američka Agencija za kibernetičku i sigurnost infrastrukture (CISA) upozorila je svoje zaposlenike da do 28. kolovoza ažuriraju svoje Samsung Galaxy telefone ili ih prestanu koristiti zbog sigurnosnog propusta u ranijoj verziji Androida.

Baš kao što se dogodilo s Googleovim Pixelima, telefonima koji su morali biti ažurirani do 4. srpnja, isto se sad događa i sa Samsungovim Galaxy telefonima. Prvotno se mislilo da je problem samo u Pixelovim telefonima, a da su ostali Androidi sigurni. No, to se u međuvremenu promijenilo.

A sve zbog dvije pogreške koje zlonamjernim napadačima omogućavaju da dođu do osjetljivih podataka do kojih inače ne bi uspjeli.

Zato iz CISA pozivaju sve korisnike Samsung Galaxy telefona (ali i ostalih pametnih telefona koji koriste Android) da instaliraju sigurnosno ažuriranje izdano u kolovozu i to što je prije moguće.

S obzirom na to da greška nije izolirana samo na uređaje na američkom tržištu, bilo bi pametno da i korisnici u Hrvatskoj naprave isto i instaliraju sigurnosno ažuriranje što prije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti