Koronavirus: 15 zaraženih u SAD-u umrlo u roku od nekoliko sati bez ijednog simptoma bolesti

Sjedinjene Američke Države počele su osjećati posljedice epidemije koronavirusa na svojem stanovništvu, gospodarstvu i obrazovnom sustavu. Očekuje se da će se te posljedice nastaviti širiti, dok istovremeno znanstvenici pokušavaju do kraja razumjeti kako taj smrtonosni virus utječe na ljude.

Branimir Vorša | 10.03.2020. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi pokušali zaustaviti širenje koronavirusa, zdravstveni stručnjaci pozivaju vladu SAD-a da ubrza proces testiranja na Covid-19 i da pomognu pacijentima u ranoj fazi liječenja bolesti. Ipak, uskoro bi mogao bitri potreban i još brži pristup, nakon što su liječnici otkrili u epidemijom teško pogođenoj saveznoj državi Washington da su neki pacijenti umrli čak i bez pokazivanja simptoma, a bili su zaraženi koronavirusom.

Centar Life Care u Kirklandu izvijestio je da je nedavno čak 15 pacijenata umrlo od zaraze virusom Covid-19 "u svega nekoliko sati" i bez vidljivih simptoma bolesti. Ista bolnica nadgleda još desetke svojih zaposlenika koji su zaraženi, dok 55 pacijenata čeka testiranje na koronavirus.

To je bilo iznenađujuće i šokantno za nas, kad smo vidjeli razinu eskalacije bolesti, rekao je Tim Killian, glasnogovornik centra Life Care.

Ta je bolnica poznata i kao epicentar epidemije koronavirusa u američkoj saveznoj državi Washington, koja je zabilježila drugi najviši broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u, a ispred njih je savezna država New York sa 142 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, no zasad bez smrtnih slučajeva.

Centar Life Care suočen je s izazovom prevencije širenja virusa jer nema dovoljno paketa za testiranje, a broj zaraženih u stalnom je porastu, piše New York Times.

Zdravstveni stručnjaci pozivaju da se Life Care stavi na listu prioriteta jer njihova ustanova uglavnom ima pacijente starije dobi. Ljudi starije dobi imaju veći rizik od razvoja komplikacija nakon zaraze koronavirusom zbog slabijeg imuniteta i zbog već postojećih zdravstvenih problema, često kronične naravi poput bolesti srca, dijabetesa, raka i slično.

Guverner Washingtona Jay Inslee planira, kako bi se pokušalo stati na kraj širenju epidemije u toj saveznoj državi, uvesti obvezne mjere koje bi ograničile ljudske kontakte te na taj način spriječile daljnje širenje koronavirusa među populacijom.

Ta odluka dolazi nakon izvještaja o zarazama među stanovništvom bez ijednog slučaja da je zaražena osoba neposredno prije toga boravila u inozemstvu.

Ne idite na mjesta gdje se okuplja puno ljudi, dvaput razmislite prije nego što planirate dugi let avionom i, za boga miloga, ne idite na krstarenja brodom, poručio je građanima Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Izvor: Medical Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti