Koronavirus: Njemačka studija pokazala koliko dugo koronavirus može preživjeti na pojedinim predmetima

Ako preko interneta naručujete stvari iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, a ponajviše iz Kine, evo kolika je šansa da do vas stigne predmet zaražen koronavirusom.

Branimir Vorša | 02.03.2020. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus ili COVID-19 virusna je zarazna bolest koja se uglavnom prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka, odnosno ako se nalazite u neposrednoj blizini zaražene osobe, bilo da ta osoba kihne ili da dođete u kontakt s predmetom koji je ta osoba dirala.

U svijetu se pojavio strah od toga da predmeti kupljeni online iz Kine isto tako mogu na sebi prenositi koronavirus.

Prema njemačkoj studiji koju je objavio The Journal of Hospital Infection, predmeti koje se najčešće naručuje online isto tako mogu biti jedan od glavnih nositelja koronavirusa u nekoj zemlji.

Tim znanstvenika koji je proveo studiju i koji je predvođen profesorom Günterom Kampfom sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj, promatrao je različite materijale poput plastike, stakla, čelika, aluminija, drugih metala, drveta, papira i keramike te kako oni reagiraju kad su izloženi koronavirusu.

Otkrili su da koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana.

Točnije, njihova su istraživanja pokazala da koronavirus na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana. Zanimljivo, predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Studija je pokazala da temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu, a u niže priloženoj tablici možete vidjeti detaljan popis temperatura na kojima je sve testirano i maksimalan period preživljavanja koronavirusa na pojedinim tipovima predmeta.

Kampf i njegov tim primijetili su i da biološke otopine poput etanola, vodikova peroksida i natrijeva hipoklorita mogu smanjiti mogućnost širenja koronavirusa na predmete već samo minutu nakon njihova nanošenja na pojedine predmete.

Koronavirus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom unutar jedne minute, naglasio je Kampf.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti